Društvo

SPC priznaje svještenike koji su 1998. hirotonisali mitropolita CPC Mihaila

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve CPC Mihailo je prije 20 godina, 15. marta 1998. godine hirotonisan u Bugarskoj. Hirotoniju je obavio patrijarh Pimen sa sedam episkopa Bugarske pravoslavne crkve. 
SPC priznaje svještenike koji su 1998. hirotonisali mitropolita CPC Mihaila
Đ.V.
Đ.V.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Iz CPC su podśetili da su hirotoniju obavili episkopi sa kojima komunicira cijela pravoslavna vaseljena, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko-primorsku na čijem je čelu Amfilohije Radović. 

„Te 1998. godine Bugarska autokefalna crkva na čelu sa patrijarhom Pimenom nije priznavala Bugarsku crkvu, koja je nastala pod okriljem komunista. No, kasnije je bugarski predśednik Vlade, princ Simeon uspio da pomiri dva posvađana patrijarha. Jedan od njih je kao patrijarh izabran na čelo autokefalne Bugarske crkve. To je bio Pimen koji je hirotonisao vladiku Mihaila“, kazali su iz CPC. 

Tako su se, kako podśećaju iz CPC dvije Bugarske crkve izmirile i ujedinile u jednu Bugarsku crkvu. 

„Međutim, sada Srpska crkva ne priznaje "tkzv. nekanonsku hirotoniju vladike Mihaila" ali priznaje sveštenike koji su ga hirotonisali i saslužuju sa njima. Eto njihove pricipijelnosti kad je u pitanju kanonsko pravo“, zaključili su iz CPC. 

Pogledajte video zapis sa hirotonije:

 

 
Portal Analitika