Svijet

Uhapšen Italijan iz izvještaja ubijenog slovačkog novinara

Slovačka policija uhapsila je jutros u Mihalovcama na istoku Slovačke, Italijana Antonina Vadalu, koga je u izvještaju pominjao ubijeni slovački novinar Jan Kucijak.
Uhapšen Italijan iz izvještaja ubijenog slovačkog novinara
Portal AnalitikaIzvor

Vadalu je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Italija, odnosno sud u Veneciji, u okviru međunarodne racije protiv narko mafije tokom koje je u Evropi uhapšeno 17 ljudi, saopštilo je danas slovačko Generalno tužilaštvo.

Antonino Vadala jedan je od Italijana za koje se vjeruje da na istoku Slovačke preko eurodotacija i biznisa u poljoprivredi i solarnih elektrana, peru novac kalabrijske mafije Ndrangete. 

O tome je u posljednje nedovršenom članku pisao ubijeni slovački istraživački novinar Jan Kucijak, kao i o Vadali bliskim ljudima u kancelariji slovačkog premijera Roberta Fica, prije svega o Ficovoj sekretarici, nekada manekenki i ljubavnici Vadale, Mariji Troškovoj. 

"Evropskim nalogom za hapšenje italijanski sud traži izručenje Antonina Vadale za krivično gonjenje u Italiji za krivično djelo u vezi sa drogama izvršno u organizovanoj grupi sa međunarodnim djelovanjem", obavijestila je danas novinare o hapšenju portparolka Generalnog tužilaštva Slovačke, Andrea Predajnjova. 

Vadalu, zajedno sa još sedmoricom Italijana iz agrobiznisa na istoku Slovačke, slovačka policija uhapsila je i nakon ubistva Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove krajem februara, ali ih je ubrzo pustila. 

Vadala je zaprijetio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv medija i političara koji ga označavaju za mafijaša. Bilo kakve nezakonite aktivnosti porekli su i Vadalini poslovni partneri iz nepregledne mreže slovačkih preduzeća oko Vadale u vlasništvu porodica Albanaca iz Makedonije u Slovačkoj, na koje su upozorili nakon ubistva investigativnog novinara slovački mediji. 

slovackinovinar

Ficu prijeti pad vlade zbog ubistva novinara koji je u nedovršenom, posthumno objavljenom članku za portal Aktuality.sk pisao o korupciji i sprezi kalabrijske mafije sa istoka Slovačke sa nekim funkcionerima vladajuće slovačke stranke SMER, a i infiltraciji Vadaline bivše ljubavnice i njegovog prijatelja u najbližu okolinu slovačkog premijera. 

Prijevremene izbore zahtijeva najmanji partner u Ficovoj vladi, stranka slovačkih Mađara Most HId, opozicija a i predsjednik Slovačke Andrej Kiska vanredne izbore vidi kao jedan od načina da Slovaci povrate izbugljeno povjerenje u svoju državu. 

Zbog likvidacije novinara na ulice Bratislave i još 47 gradova širom zemlje i 17 u svijetu već dva petka izlaze desetine hiljada Slovaka i na najmasovnijim demonstracijama od rušenja komunista 1989. godine zahtijevaju ostavku Ficove vlade i pristojnu Slovačku bez korumpiranih političara povezanih, makar posredno sa mafijašima.

Foto: Korzar

Portal Analitika