Društvo

Podgorica: Osmi mart protiče u znaku protesta žena

Više od 100 ljudi je učestvovalo na Osmomartovskom maršu žena, koji se održao u Podgorici. Na Međunarodni dan žena, protestovalo se zbog nejednakosti i skrenuta je pažnja na težak položaj žena koje su "rasute među muškarcima".
Podgorica: Osmi mart protiče u znaku protesta žena
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Protest je održan u organizaciji  nevladinih organizacija Centra za ženska prava i Anima.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava, Maja Raičević, kazala je da žene na Osmi mart ne bi trebalo da sjede u kuhinjama ili restoranima nego, kako je rekla, treba da budu aktivne, da društveno promišljaju i da budu solidarne.

„Sigurna sam da se u ovom trenutku svaka žena u Crnoj Gori suočava sa nekom poteškoćom u ostvarivanju svojih prava, bilo da je to pokušaj da pomiri privatni i poslovni život, bilo da je to pokušaj da se zaposli, da se izbori za svoja radna prava, gdje često imamo brojna kršenja koja se nikome ne prijavljuju“, kazala je Raičević.

img-20180308-121617
Međutim, ovo nije jedini protest koji je danas održan u glavnom gradu naše zemlje. I bivše korisnice naknada za troje i više djece su organizovale skup ispred Skupštine. Majke protestuju jer su im ukinute naknade, koje su primale samo od 1. januara do 1. juna 2017. godine.img-20180308-121602

Na Međunarodni dan žena, širom svijeta danas se održavaju protesti žena zbog rodne neravnopravnosti, pri čemu je najdramatičnije u Španiji, gdje su otkazani polasci velikog broja vozova.

Portal Analitika