Kultura

Budžet za kinematografiju zavisiće i od projekata

Filmski centar će u narednom periodu raspisati konkurse za kratkometražne i dugometražne dokumentarne filmove, a u pripremi je poziv i za dugometražne igrane – najavio je za Pobjedu direktor te ustanove Sehad Čekić.
Budžet za kinematografiju zavisiće i od projekata
Portal AnalitikaIzvor

Uporedo će se, prema njegovim riječima, raditi i na unapređenju procedure prijavljivanja.

- Potom slijedi i drugi konkurs za razvoj scenarija i razvoj projekata, za koji vlada posebno interesovanje – najavio je Čekić.

On je sa zadovoljstvom konstatovao da je prvi konkurs za razvoj scenarija i projekata unio dinamiku u filmski sektor. Kako kaže, redovnost i frekventnost ta dva konkursa kreiraće jedan proaktivni i stimulišući ambijent za scenariste, reditelje i producente.

- Filmski centar će u svim kategorijama najmanje jednom godišnje organizovati konkurs – rekao je on.

Iznos uloženih sredstava, prema riječima Čekića, zavisiće od rezultata konkursa i odabranih projekata, ali i drugih programskih aktivnosti koje slijede.

- Novac će biti obezbijeđen iz budžeta Centra, kao i iz filmskog fonda, koji je u fazi formiranja – rekao je Čekić.

Među filmskim radnicima u Crnoj Gori odavno postoji mišljenje da Crna Gora mora da se učlani u evropski fond Eurimaž. S tim u vezi, Filmski centar je pokrenuo aktivnosti za učlanjenje i, kako kaže Čekić, proces pristupanja fondu teče po ustaljenoj proceduri.

- Fond Eurimaž je, nakon konstatovanja naše prijave, pokrenuo postupak koji podrazumijeva i diskusije na upravnom odboru fonda na temelju onog što su potencijali i razvojne šanse u pogledu članstva Crne Gore. Proces zahtijeva jako mnogo strpljenja, imajući na umu kako strukturu fonda, tko i načine odlučivanja – kazao je Čekić.

Naša spremnost da postanemo član fonda, prema njegovim riječima, jeste osnovni uslov, koji u slučaju Crne Gore podrazumijeva visoki stepen saglasnosti i podrške. Odluka je, ipak, na samom fondu. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika