Abiznis

MARKOVIĆ: Realni izgledi za dobre rezultate ekonomske politike

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije MMF-a za Crnu Goru Martin Petri. Na sastanku je zajednički zaključeno da je 2017. bila godina uspjeha za Vladu Crne Gore u vođenju ekonomske politike, uz veoma dobre izglede da isti trend bude nastavljen i u 2018. godini.
MARKOVIĆ: Realni izgledi za dobre rezultate ekonomske politike
Portal AnalitikaIzvor

Premijer je informisao sagovornike o ključnim rezultatima naše ekonomske politike u prošloj godini, koji se reflektuju u jačanju fiskalne stabilnosti i u snažnom godišnjem ekonomskom rastu od iznad 4 odsto i zahvalio se MMF-u na snažnoj podršci Vladi u spovođenju mjera fiskalne konsolidacije u tadašnjem veoma nepovoljnom političkom ambijentu.

Trend jačanja fiskalne stabilnosti nastavljen je u ovoj godini, rekao je predsjednik Vlade, iznijevši podatak da je u prva dva mjeseca prihod centralnog budžeta veći za 26,1 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je Portalu Analitika saopšteno sa sastanka, premijer je rekao da očekuje i nastavak trenda rasta investicione aktivnosti. S tim u vezi upoznao je sagovornike sa činjenicom da je Vlada donijela Plan privatizacije za 2018.godinu, koji treba da podstakne dalje investicije.

-Projektovanom godišnjem rastu od tri odsto trebalo bi, pored privatizacija, da doprinese i nastavak strukturnih reformi u oblastima državne uprave, zdravstva, obrazovanja i tržišta rada – rekao je Marković.

Premijer je posebno istakao važnost činjenice da je i Svjetska banka ocijenila kredibilnom ekonomsku politiku Vlade odobrivši Crnoj Gori PBG garancije u iznosu od 80 miliona eura kojima je moguće obezbijediti refinansiranje dijela javnog duga do 250 miliona eura po izuzetno povoljnim uslovima.

Šef Misije MMF-a u Crnoj Gori je pozdravio jačanje stabilnosti javnih finansija, istakvaši da je to prepoznato i na finansijskim tržištima, kao i namjeru Vlade da nastavi da sprovodi strukturne reforme. U tom kontekstu je ocijenio da bi Crna Gora ove godine trebalo da se skoncentriše na daljureformu poreske politike, posebno u dijelu smanjenja poreskog opterećenja rada, što je Vlada Crne Gore već i prepoznala, reformu penzijskog sistema, reformu javne uprave, kao i podršku jačanju fiskalne odgovornosti jedinica lokalne samouprave.

Delegacija MMF-a je istakla i značaj uloge države u ekonomiji, a i nastavka reformi u finansijskom sektoru, naročito bankarskom, u pravcu njegove dalje konsolidacije kao i reforme na tržištu rada, na način da novi zakon o radu bude tako koncipiran da doprinese povećanju zaposlenosti.

Zahvalivši se Misiji MMF-a na svim predlozima premijer je istakao važnost novog zamaha u privredi Crne Gore u okviru širih integracionih procesa i naglasio riješenost Vlade da istraje u procesu reformi, koje uz podršku naših međunarodnih partnera, treba da doprinesu ekonomskom napretku zemlje.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Darko Radunović.

Portal Analitika