Društvo

Pozivi za Fond do 30. septembra

Ministarstvo prosvjete raspisaće do kraja septembra javne pozive za dodjelu 1,5 miliona EUR iz Fonda za kvalitet i talente, a odluke o dodjeli novca biće donijeta najkasnije do 30. novembra.
Pozivi za Fond do 30. septembra
MinaIzvor

Ministar prosvjete, Damir Šehović, kazao je da je Fond jedan od proizvoda obrazovne reforme i mehanizam kojim na sistemski način i transparetno teži nagrađivanju najboljih.

On je podsjetio da je institut Fonda za kvalitet i talente uveden kroz zakonske izmjene, i da je sada završen i Pravilnik o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente.

“Obavezni smo da do 30. septembra raspišemo javne pozive na koje će se prijavljivati talentovana djeca i najbolji nastavnici za dodjelu sredstava Fonda”, rekao je Šehović agenciji MINA.

On je naveo da je Pravilnik, koji je osnova funkcionisanja Fonda, sačinjen tako da daje jasne i precizne instrukcije i kriterijume.

“Veliki napor smo uložili u potrebu da ti kriterijumi budu ujednačeni u smislu da se ne vrednuje samo uspjeh u školi, već i druge vannastavne aktivnosti, državna i međunarodna takmičenja”, objasnio je Šehović.

Kako je dodao, slično važi i za nastavnike.

“Talenti se pokazuju i dokazuju na više načina, i morali smo obuhvatiti mnogo više od uspjeha u školi, koji, iako je nesumnjivo osnova i nemjerljivo važan, nije bio jedino na šta smo se oslanjali”, rekao je Šehović.

On je kazao da će se iz Fonda raspodijeliti oko 1,5 miliona EUR, od koga će veći dio biti dobijen prerarspodjelom sopstvenih prihoda unutar resora prosvjete, a dio iz budžeta.

Sredstva će biti dodjeljivana učenicima, natavnicima i školama kojima je to najpotrebnije.

Šehović je kazao da novčana nagrada pripada učenicima koji osvoje neku od prve tri nagrade na državnom ili međunarodnom takmičenju.

Tako će đaci koji su osvojili prvu nagradu na međunarodnom takmičenju dobiti dvije hiljade EUR, drugu 1,5 hiljada, a treću 1,2 hijade EUR.

Biće nagrađeni i najbolji na državnom takmičenju i to sa hiljadu EUR za prvo, 700 za drugo i 500 EUR za osvojeno treće mjesto.

Šehović je napomenuo da Ministarstvo dodjeljuje i nagrade talentovanim učenicima na osnovu drugh kriterijuma.

Bodovaće se vannastavne aktivnosti (sportske, kulturne, umjetničk), članstvo u učeničkom parlamentu, opšti uspjeh u prethodnoj godini, diploma „Luča“ i nagrade na takmičenjima.

Šehović je objasnio da će se novac nastavnicima dodjeljivati na osnovu bodovanja mentorstva učenicima, stručnog usavršavanja, objavljivanja istraživačkog rada iz struke koji doprinosi afirmaciji obrazovno-vaspitnog procesa branjen pred stručnom komisijom, učešće u naučno-nastavnim tijelima, izvođenje nastave na stranom jeziku iz pojedinih ili svih nastavnih predmeta, ali i autorstva i koautorstva udžbenika.

Kada je u pitanju korišćenju Fonda za rad obrazovnih ustanova, Šehović je rekao da se boduje da li je ustanova dobijala sredstva za te namjene od Ministarstva u posljednje dvije godine, da li nju pohađa učenik koji osvoji neko od prva tri mjesta na državnom ili međunarodnom takmičenju iz nastavnog predmeta.

Jedni od kriterijuma su da li ta ustanova ima ili nema mogućnosti za ostvarivanje sopstvenih prihoda i da li se nalazi u manje razvijenim opštinama.

Portal Analitika