Društvo

Da je zatvor kazna, dobro bi se zamislili

Pokušajte da u gepeku automobila usred Podgorice, Nikšića ili Kolašina provozate četiripet kilograma eksploziva pripremljenog za aktiviranje. Vjerovatno ćete, opravdano, dobiti kartu za jednomjesečni boravak u istražnom zatvoru…
Da je zatvor kazna, dobro bi se zamislili
PobjedaIzvor

Sa druge strane, ako tu istu količinu eksploziva vozikate pored mora, ili nosite u ruksaku kraj obale, pravosuđe će vam progledati kroz prste i iste večeri bićete pušteni - bez obzira što ste prethodno jutro aktivirali dva-tri klasa dinamita, ubili par stotina kilograma ribe i potencijalno ugrozili ronioce, uništili dio morskog grebena i nakon toga bili privedeni u policijsku stanicu. Ova anomalija, na koju je Pobjeda prošle godine u seriji tekstova ukazivala, nikako da se promijeni iako je odavno bilo neophodno pooštravanje kaznene politike ili, makar, adekvatna primjena važećih normi.

Praksa

Prema riječima advokata Miljana Kneževića, za oštriju kaznenu politiku nijesu potrebne čak ni komplikovane izmjene zakonskih odredbi, potrebna je, kaže on, dobra volja sa vrha sudskih instanci. - U konkretnom slučaju, dovoljno bi bilo da se na nivou Vrhovnog suda donese obavezujaća odluka da se, po uzoru na recimo posjedovanje automatskog oružja, za posjedovanje ili korišćenje eksploziva ide – u zatvor, što je već normirano u Krivičnom zakoniku – kaže Knežević.

On je upozorio da sudska praksa koju karakteriše gledanje kroz prste ili pribjegavanje blagim kaznama, uz prateće nelogičnosti u kaznenim odredbama, i d u naruku krivolovcima i, ujedno, obesmišljavaju ili makar čine manje efikasnim sve poteze policije, građana i širokog fronta koji je u Crnoj Gori stvoren protiv krivolova.

Knežević je upozorio da je nedopustiva pravna situacija u kojoj se krivično djelo držanja dinamita, u praksi, ozbiljnije sankcioniše nego sama upotreba, odnosno bacanje u more, posebno ako se ima u vidu da neke vrste upotrijebljenog eksploziva ni pod kojim okolnostima ne bi mogle biti u posjedu fizičkog lica. Bivši komandir plovne jedinice u Budvi Vaso Marić, koji je prije desetak godina ulagao lične vanredne napore da stane na put dinamitašima, smatra da je država davno propustili priliku da krivolovce na vrijeme ,,pelcuje“.

Povratnici

 - Događalo se da pojedine koji su bili pod uslovnom kaznom zaprijećenog zatvora zbog krivolova dinamitom, sud nekim čudom i nakon ponovnog hapšenja oslobodi. Da je u tom periodu, kada smo terenskom inicijativom pokušali da suzbijemo krivolov, neko od glavnih aktera završio u zatvoru, teže bi se odlučivali na povratak krivolovu.

A upravo osobe koje su hapšene u proteklom periodu u Baru, Ulcinju ili na Luštici, povratnici su u vršenju istog krivičnog djela – ističe Marić. Prema njegovim riječima, zahvaljujući mekom pristupu, odnosno blagoj kaznenoj politici obesmišljavaju se napori i policije, ali prije svega napori građana koji su ustali protiv naopake prakse dinamitašenja i crnog biznisa, koji prati tu zabranjenu djelatnost.

On naglašava da se atmosfera bitno promijenila, javnost i pokret Stop krivolovu je pokrenuo stvari, ali što prije treba pribjeći rigoroznoj kaznenoj politici ne samo prema dinamitašima, već i prema noćnom ronjenju i vađenju prstaca. - Zna se u zakonskom smislu kakve posljedice nosi posjedovanje ili upotreba eksploziva. Zato je nedopustivo da u današnje vrijeme ,,preživljava“ pristup da je nekome olakšavajuća okolnost što je taj dinamit namijenio ribama. Za nepunih dva mjeseca krenuće ponovo jata cipola uz obalu, a za njima lice, gofovi i ostali predatori. Biće to mamac kojem teško da će odoljeti pritajeni krivolovci, ali i veliki ispit za riješenost društva da ovu temu na pravi način pošalje u prošlost. Bez pravih kazni – teško – zaključuje Marić.

Portal Analitika