Društvo

Šest njemačkih terenaca za crnogorske vojnike

Zahvaljujući donaciji Vlade Savezne Republike Njemačke, Vojska Crne Gore biće bogatija za šest novih, modernih, lako oklopnih patrolnih terenskih vozila. Riječ je o vozilima marke ,,mercedes benz“ LAPV 5.4 enok, kakvih oko 330 komada koristi i Bundesver – Vojska SR Njemačke.
Šest njemačkih terenaca za crnogorske vojnike
PobjedaIzvor

U pitanju su moderna vozila visoke prohodnosti, zasnovana na možda i najboljem terenskom automobilu na svijetu - čuvenoj „mecedes G-klasi“, a koja su lako oklopljena u skladu sa STANAG 4562 – nivo 2 standardom balističke zaštite, a vrijednost njemačke donacije je dva miliona eura. Iz Ministarstva odbrane Crne Gore saopštili su da se isporuka donacije očekuje tokom septembra ove godine. - S obzirom da se procedura proizvodnje lakooklopnih vozila mercedes, koje Vlada SR Njemačke donira Vojsci Crne Gore, odvija planiranom dinamikom očekuje se da i njihova isporuka bude u skladu sa predviđenim planom. To znači da se očekuje da vozila u Crnu Goru stignu tokom septembra mjeseca tekuće godine - kazali su Pobjedi u ovom resoru Vlade.

Sa druge strane, u njemačkom ministarstvu odbrane ističu da su donacije kolegama u našoj zemlji potvrda dobrih odnosa dvije zemlje. - Podrška koju Njemačka pruža oružanim snagama Crne Gore naglašava našu zahvalnost za prijateljski odnos dvije zemlje - kazao je Pobjedi, tim povodom, predstavnik njemačkog ministarstva odbrane. Komentarišući modernizaciju crnogorske vojske nakon pristupanja zemlje NATO-u, sagovornik našeg lista kaže da je Crna Gora već prošla dug put reformi na putu ka Alijansi.

- Postizanje tog uspješnog puta izgleda kao obeć avajuć i način za pružanje stabilnosti i prosperiteta zajedno sa saveznicima i prijateljima, a naše donacije odgovor su na prijateljski odnos koji imaju Crna Gora i Njemačka - navodi se iz njemačkog ministarstva. Predstavnik ovog resora njemačke vlade kaže i da je Crna Gora visoko cijenjen partner, kako u pogledu uloge naše zemlje u održavanju regionalne stabilnosti, tako i međunarodnih misija, kao što je doprinos Crne Gore Misiji za podršku u Avganistanu. - Stoga, cilj naše podrške je jačanje stabilizacijske uloge Crne Gore u regionu i na međunarodnoj sceni - navodi on. Naš sagovornik ističe da je region Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja za Evropu i transatlantske partnere.

- Taj region ima dugu istoriju, bogatu kulturom i nudi velike moguć nosti za ekonomsku saradnju. NATO blisko sarađuje sa OEBS-om i EU o pitanjima regionalne bezbjednosti i pohvaljuje trenutne napore zemalja ovog regiona da sačuvaju mir i stabilnost - navodi zvaničnik njemačkog ministarstva. Komentarišući sve više bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava Evropa, njemački diplomata navodi da se prijetnje po evropsku sigurnost umnožavaju sa rastućim krizama u susjednim regionima (situacija u Siriji, Iraku, Jemenu, Avganistanu, Libiji i Maliju, kao i konflikt Rusije i Ukrajine, ali i transnacionalni terorizam ili hibridne prijetnje).

- Ne postoji evropska nacija koja je sama sposobna da se izbori sa ovim prijetnjama. Samo ako sarađujemo, posebno u okviru Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije, možemo prevazić i ove izazove - dodaju iz Ministarstva.

 Smatraju i da su sjevernoatlantski savez, kao i Evropska unija već preduzeli važne korake za zaštitu svojih članica, ali i podržavaju osjetljive države u naporima za smanjenje izvora nestabilnosti. - NATO i Evropska unija su se složili oko širokog spektra oblasti praktične saradnje (npr. jačanje evropskog stuba NATO-a sa PESCOovom stalnom strukturom Evropske unije). To je kombinacija svih ovih mjera koje nas dovode na pravi put - kazao je Pobjedin sagovornik.

Portal Analitika