Abiznis

RABRENOVIĆ: Jednaka pravila za sve proizvođače i distributere

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda imaće značajno dejstvo na crnogorsku ekonomiju tako što će uticati na sprečavanje nelojalne konkurencije, kazao je generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović.
RABRENOVIĆ: Jednaka pravila za sve proizvođače i distributere
Siniša Goranović
Siniša GoranovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

On je u razgovoru za Portal Analitika kazao da se pomenutim zakonom, čije su izmjene nedavno usvojene u Skupštini, za sve proizvođače i distributere postavljaju jednaka i jasna pravila u pogledu proizvodnje i distribucije.

„To podrazumijeva proizvodnju i distribuciju isključivo bezbjednih proizvoda. Preduzimanjem aktivnosti, mjera i primjenom kaznenih odredbi predviđenih ovim zakonom od strane inspekcijskih organa eliminisaće se sa tržišta oni proizvođači i distributeri koji svjesno plasiraju nebezbjedne i proizvode koji nijesu odgovarajućeg kvaliteta“, kazao je Rabrenović.

Bezbjednost proizvoda, prema njegovim riječima, predstavlja jedan od osnovnih postulata zaštite potrošača.

„Svakom potrošaču je neophodno da na tržištu može naći porizvod koji je siguran, bezbjedan i pouzdan i koji garantuje da prilikom njegove upotrebe korisnik neće imati bilo kakve neugodnosti ili da će taj proizvod moći na šteti njegovom zdravlju. Dakle, kao jedan od osnovnih zahtjeva koji ovaj Zakon postavlja pred trgovcima i distributerima robe na tržištu jeste plasiranje samo bezbjednih proiozvoda koje potrošač može bez bojazni da koristi“, kazao je Rabrenović.

U pogledu bezbjednosti proizvoda, dodaje Rabrenović, postoji čitav niz raznih kriterijuma kojima se ocjenjuje bezbjednost proizvoda zavisno od vrste, namjene, ciljne grupe, sredine u kojoj se koristi itd.

„Crna Gora je, preuzimajući standarde o opštoj bezbjednosti proizvoda zemalja Evropske unije, prihvatila da proizvode koji pripadaju kategoriji bezbjednih na prostoru EU ujedno budu bezbjedni proizvodi u Crnoj Gori. To, dalje, znači i da se preko RAPEX sistema svi oni proizvodi koji su nebezbjedni, a koji se u nekom trenutku pojave na našem tržištu, ili za koje mi dobijemo informaciju preko RAPEX sistema, automatski povlače sa našeg područja“, kazao je Rabrenović.

Novost u izmjenama zakona tiče se upravo uloge Crne Gore u slučaju pojavljivanja nebezbjednih proozvoda na našem tržištu.

„Ukoliko se na našem tržištu pojavi neki proizvod koji pripada kategoriji nebezbjednih proizvoda, Crna Gora, odnosno naši nadležni inspekcijski organi preko RAPEX sistema šalju informaciju zemljama članicama EU i zemljama koje koriste taj sistem da je potrebno izvršiti ispitivanje tog proizvoda i pokrenuti njegovo povlačenje sa tržišta“, kazao je Rabrenović.

Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda propisuje kontinuirano praćenje bezbjednosnih svojstava proizvoda, mogućih rizika za potrošače i korisnike, kao i aktivnosti i mjera koje će se preduzeti u slučaju kada se utvrdi da je neki proivod nebezbjedan.

„Na taj način na našem tržištu se ne mogu pojaviti neprovjereni, opasni i obmanjujući proizvodi, čime se vjerovatnoća nastupanja štetnih posljedica po zdravlje i bezbjednost potrošača i drugih korisnika, kao i njihove imovine, svodi na minimum, odnoso u potpunosti se eliminiše“, kazao je Rabrenović.

Dakle, kao zajednička obaveza proizvođača i distributera predviđeno je da svako u okviru svojih djelatnosti, ostvaruje međusobnu saradnju u vezi sa aktivnostima koje preduzimaju, a radi izbjegavanja rizika koji predstavljaju proizvodi koji se isporučuju na tržište.

„To znači da savjesnim postupanjem svih učesnika na tržištu, prije svih proizvođača i distributera, zajedno sa carinskim i inspekcijskim nadzorom stvaramo sve uslove da su građanima dostupni samo sigurni i bezbjedni proizvodi“, zaključio je Rabrenović.

Portal Analitika