Abiznis

Crnoj Gori prioritetni jadranskojonski koridori

Iz perspektive Crne Gore prioritetni su jadransko-jonski koridori i to brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture kao preduslov za čvršće ekonomsko povezivanje regiona i kretanje ljudi i robe, ocijenio je juče premijer Duško Marković na samitu zapadnobalkanske šestorke u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu.
Crnoj Gori prioritetni jadranskojonski koridori
PobjedaIzvor

AGENDA POVEZIVANJA

U saopštenju Vlade se navodi da je Berlinski proces otpočeo Agendom povezivanja, odnosno iniciranjem zajedničkih regionalnih infrastrukturnih projekata, koji su preduslov jačanja ukupne konkurentnosti regiona.

Govoreći o regionu u kontekstu evropskih integracija, premijer je rekao da svaka država ima svoju dinamiku približavanja životnog standarda evropskom.

U Crnoj Gori je standard mjeren BDP-om per capita 45 odsto, a u region 30 odsto prosjeka EU.

- Zato je važno jačanje ekonomske saradnje koja treba da ojača stabilnost regiona, pojednostavi funkcionisanje privreda i doprinese bržem ekonomskom rastu – rekao je Marković, podsjećajući da je na prošlogodišnjem samitu inicirano jačanje ekonomske integracije kroz donošenje akcionog plana za šest zemalja na zapadnom Balkanu, zasnovanog na pravnom okviru CEFTA i sporazumima svake zemlje o pridruživanju.

- Primjena ovog akcionog plana znači pojednostavljenje trgovine robom i uslugama, veću mobilnost radne snage i istraživača, intenzivnije privlačenje investicija i jačanje digitalne ekonomije – rekao je Marković, koji smatra da u fokusu treba da bude eliminisanje necarinskih barijera kroz skraćivanje čekanja na graničnim prelazima i ujednačavanje standarda.

Premijer je kazao da Crna Gora raspolaže razvojnim resursima u oblastima turizma, energetike, poljoprivrede i prerađivačke industrije.

- Crna Gora je članica NATO-a i daleko je odmakla u pregovorima za članstvo u EU, sa zakonodavstvom koje je umnogome usaglašeno sa evropskom. Mi smo mala, otvorena, mediteranska ekonomija, članica Svjetske trgovinske organizacije, sa konkurentnim poreskim stopama, naročito stopom poreza na dobit i na dohodak od devet i 11 odsto. Nudimo brojne pogodnosti i podsticaje investitorima, posebno za ulaganje u sjeverni region - naveo je Marković.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika