Društvo

Bošnjačko Vijeće: Pravda nije zadovoljena ni nakon 25 godina

Povodom 25. godišnjice zločina u Štrpcima Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozvalo je građane i prijatelje da sjećanje na žrtve zločina obilježe polaganjem cvijeća kod spomen obilježja u Podgorici i Bijelom Polju 27. februara.
Bošnjačko Vijeće: Pravda nije zadovoljena ni nakon 25 godina
Portal AnalitikaIzvor

U utorak, 27. februara, navršava se 25 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar, izveli i ubili 20 putnika, civila, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Tim povodom oglasili su se iz Bošnjačkog Vijeća, navodeći da ni nakon 25 godina pravda nije zadovoljena.

''Šesnaest žrtava nije pronađeno ni počinioci nisu kažnjeni. Prolaskom vremena, veća je i bol porodica ubijenih koja nas kao Bošnjake, društvo, ljudski rod u cjelini obavezuje da ne zaboravimo, da podsjećamo nadležne institucije da još nijesu istjerale stvar do kraja, pronašli aktere i nalogodavce gnusnog zločina i priveli ih pravdi''- navedeno je u saopštenju.

Podsjećaju da je za zločin u Štrpcima pred sudom Bosne i Hercegovine u toku suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

U Srbiji je, dodaju, zbog zločina počinjenog u Štrpcima Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu u martu 2015. protiv pet osoba. Optužnicu sud do danas nije potvrdio, već ju je nekoliko puta vraćao TRZ-u na dopunu.

''Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević na 15 godina pred Višim sudom u Bijelom Polju, 2002, koji je već odslužio petnaestogodišnju kaznu i Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred sudom Bosne i Hercegovine, priznao je da je učestvovao u premlaćivanju civila i da je čuvao stražu prilikom njihove otmice iz voza i likvidacije, te je sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine 2016. zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin se još uvijek ne znaju''- napominju iz BV.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podsjeća nadležne institucije da se zbog generacija koje dolaze mora iskazati poštovanje prema bolu porodica nastradalih, te da se moraju pronaći nalogodavci i počinioci ovog nečovječnog čina kako bi se priveli pravdi i najstrože kaznili.

''I poslije 25 godine bola i patnje, srce je i dalje omreženo tugom zbog zločina nad nevinim Bošnjacima u Štrpcima. Neka nas ova priča sjeća da nikada ne zaboravimo na bezočnost ljudskog uma''- naveli su iz BVCG.

Portal Analitika