Moda

Crnogorski ponos, muško-ženski princip, prefinjenost

Iako je izbor za predstavnika Crne Gore na Eurosongu održan proteklog vikenda, društvene mreže i dalje vrve od pozitivnih komentara na račun jedne od modnih ikona u crnogorskom novinarstvu.
Crnogorski ponos, muško-ženski princip, prefinjenost
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o ljepšoj polovini voditeljskog para Montevizije, Dajani Golubović-Pejović, koja svojim otmenim, a istovremeno unikatnim i elegantnim izgledom, nikog nije ostavila ravnodušnim.

dajana1

Da Dajana pored svoje harizme i prefinjenosti bude nezaboravna i kada je u pitanju njen autfit, potrudila se sjajna crnogorska dizajnerka, Milena Đurđić.  

Đurđić, je ekskluzivno za Portal Analitika kazala da njena saradnja sa Dajanom datira od početka njene dizajnerske karijere i dodala da joj stoga nije bilo teško da za nju kreira efektnu odjevnu kombinaciju, koja je u modnom smislu obilježila ovogodišnji izbor za crnogorskog predstavnika na predstojećem Eurosongu.

dajana2

U razgovoru za naš portal, Milena je pojasnila gdje je našla inspiraciju za pomenutu kreaciju, koje je materijale koristila, a komentarisala je i pozitivne odjeke koje je izazvala u javnosti - ne samo u Crnoj Gori, već i u okruženju...

ANALITIKA: Kako je došlo do vaše saradnje sa voditeljkom Dajanom Golubović-Pejović?

ĐURĐIĆ: Sa našom sjajnom voditeljkom, Dajanom, inače mojom prijateljicom, sarađujem dosta dugo, preciznije, od početka mog dizajnerskog rada. Zato je bilo prirodno da sarađujemo i u ovoj prilici.

dajana3

ANALITIKA: Jeste li kreaciju radili isključivo za potrebe Montevizije?

ĐURĐIĆ: Da, kreacija je rađena specijalno za Dajanu i Monteviziju. Sam karakter događaja - izbor pjesme i izvođača, koji će predstavljati Crnu Goru na predstojećem Eurosongu, zahtijevao je posebno scensko-dizajnersko rješenje za voditeljku, koja te večeri ima jednu od glavnih uloga.

Razgovori s osobom koja će da „iznese“ kreaciju, u ovakvim prilikama se podrazumijevaju. S obzirom na našu privatnu bliskost, Dajana i ja smo, sa punom posvećenošću, razgovarale i razmjenjivale mišljenje o svakom detalju kostima. Moram pomenuti (nadam se da se neće ljutiti, jer je on savremeni Crnogorac) i Iliju (Dajaninog supruga), koji je prisustvovao svim probama u fazi rada modela i imao zahvalnih zapažanja u procesu izrade kreacije. 

Puni doprinos efektnom izgledu modela, dala je moja prva saradnica u ateljeu, Nađa (glavni krojač), koja je tehnički izvanredno odradila posao.

ANALITIKA: Gdje ste našli inspiraciju za pomenutu kreaciju?

ĐURĐIĆ: Za mene je karakter događaja bio, dizajnerski, veoma izazovna i inspirativna tema za rad. Pred sobom sam imala lijepu i zgodnu Dajanu, sa rijetkim voditeljskim talentom, ženu  crnogorskog stasa i mediteranskog šarma i topline, nenapadne, ali moćne energije koja vrca, jednostavno, žene sa naglašenom harizmom - i izbor muzičkog pobjednika, koji će našu državu predstavljati u Portugaliji.

dajana

ANALITIKA: Kojom idejom ste se vodili prilikom osmišljavanja modne kombinacije za Dajanu?

ĐURĐIĆ: Ideja mi je bila, napraviti kreaciju koja će „govoriti“, poslati poruku, izazvati emociju, pa i naš, čuveni, (crnogorski) ponos .

Stoga je tu svijetlo-plavi materijal koji simbolizuje nebo, visine (samo nebo je granica), naše  stremljenje ka visokim ciljevima. Princip muško (pantalone)/ženske (suknja, haljina) kombinacije u kreaciji predstavlja jedinstvo muške snage, u istoriji i tradiciji Crne Gore, hrabrih ratnika i ženske nježnosti, prefinjenosti, ali i odvažnosti.

Poruka - da je Crna Gora snažna, slobodna, lijepa, ponosna…

milena1

ANALITIKA: Koje materijale i detalje ste koristili u njenoj izradi?

ĐURĐIĆ: Materijali su muslin svila za dio koji je suknja i osnovni materijal od kojeg su napravljene pantalone i top je novi tehnoloski materijal - kombinacija likre, poliestera i završnog finog tkanja - nalik vuni.

ANALITIKA: Kako komentarišete pozitivne odjeke koje je izazvala u javnosti, ne samo u CG, već i u okruženju?

ĐURĐIĆ: Svaka pozitivna kritika raduje. Kada, zaista divni komentari, dođu, pored crnogorskih, i od specijalizovanih modnih i kulturnih kritičara u medijima regiona, onda moram biti veoma srećna i ponosna.

milena2

ANALITIKA: Može li javnost u skorije vrijeme očekivati nešto novo iz vaše radionice... Planirate li nastup na nekom od predstojećih Fashion week-ova?

ĐURĐIĆ: Uvijek ima i, nadam se, biće novoga iz mog modnog ateljea. Pored prilično velikih i uobičajenih (za dizajnere) obaveza, trenutno sam fokusirana na projekat koji duže najavljujem i čija je realizacija bila prolongirana, sticajem raznih okolnosti.

Riječ je o mom samostalnom, do sada najvećem projektu, multimedijalnog karaktera - mode, muzike i glume - čiji je centralni dio modna revija specijalno rađene i veće kolekcije modela.   

Portal Analitika