Društvo

Ne pomažu ni novac ni „humanitarci“

Neformalna, navodno humanitarna misija koju su činili jedna žena i devet muškaraca sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Makedonije, a čiji je cilj bio ispitivanje mogućnosti evidentiranja zarobljenih pripadnika ISIL formacija porijeklom sa Balkana, okončana je 5. februara - neuspješno.
Ne pomažu ni novac ni „humanitarci“
PobjedaIzvor

Iako je „balkanska formacija humanitaraca“ imala izvjesnu logističku podršku turskih kolega, pa i pojedinih misija pod pokroviteljstvom UNHCR-a na teritoriji Sirije, ali u samom središtu sveopšteg haosa, prema sopstvenim priznanjima Pobjedinih sagovornika, jednostavno se nijesu mogli snaći.

SVI PROTIV SVIH

- Poslije niza vojnih akcija, počev od kurdskih provincija koje se graniče sa Turskom, pa ratnih dejstava između raznih sirijskih vojno-političkih frakcija i milicija, tamo se čini da ratuju svi protiv svih - kaže Fahredin Ć. bivši „pripadnik“ novopazarskog Furkana, a već godinu i po jedan od lidera neformalne humanitarne vjerske organizacije čiji povjerenici djeluju u gotovo svim balkanskim državama pa, navodno, i u Crnoj Gori.

U takvoj atmosferi veoma se teško snalaze i misije koje imaju podršku matičnih država pa, čak, i međunarodno verifikovani službenici i volonteri Crvenog polumjeseca.

Zbrka nadležnosti je, prema njegovim riječima, totalna. Administrativni kapaciteti svedeni su na lične odluke mnoštva lokalnih komandanata i prosto je apsolutno nerealno očekivati bilo kakvu „humanitarnu“ pomoć u vezi sa nestalim ili zarobljenim pripadnicima bivših ISIL formacija.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika