Društvo

MEDENICA: Prijeti anarhija ako do 2. jula ne bude izabran Sudski savjet

Sudstvo u Crnoj Gori biće u veoma teškoj situaciji ako do 2. jula ne bude izabran novi Sudski savjet, upozorila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.
MEDENICA: Prijeti anarhija ako do 2. jula ne bude izabran Sudski savjet
Mina/TV VijestiIzvor

U parlamentu za sada nema dvotrećinske većine za izbor novog Savjeta jer opozicija svoju podršku uslovljava ponavljanjem parlamentarnih izbora.

Medenica je u intervjuu Televiziji Vijesti rekla da će to značiti anarhiju u toj grani vlasti i poziva Venecijansku komisiju da pronađe deblokirajući mehanizam.

Na pitanje šta će se konkretno desiti, ako se stvar ne riješi do 2. jula, Medenica je odgovorila da je to očigledno s obzirom na dvije trećine kao uslov za izbor članova Sudskog savjeta iz reda onih koji nijesu sudije, odnosno iz redova istaknutih pravnika.

Medenica je kazala da je problem što je Venecijanska komisija u suštini u sadejstvu određenih političkih struktura nametnula rješenje koje do sada nije viđeno nigdje u okruženju, pa čak ni u državama Evropske unije, sa visokim stepenom glasanja za članove jednog tijela kakav je Sudski savjet.

"Oni pri tom nijesu apsolutno konsultovali sudsku vlast, jer ona je bila protiv tog, uz oprez da može doći do blokade, i evo sada ćemo imati blokadu. Oni tada su bili obavezni da predvide i deblokirajući mehanizam, a to nijesu radili. Ja sam ih pozvala sad da to urade", kazala je Medenica.

Na pitanje šta bi to konkretno značilo za crnogorsko sudstvo, Medenica je objasnila da sudska grana vlasti ne može da funkcioniše bez svoje vlade, kao što ni država može da funckioniše bez vlade kao izvršene vlasti.

Komentarišući stav opozicije da neće dati podršku bez izbora, Medenica je ocijenila da je to direktan politički uticaj na samostalnost i nezavisnost treće grane vlasti.

"Ako mi zavisimo od političkih dogovaranja, pregovaranja, uslovljavanja, onda ne trebaju ni građani da očekuju da će imati punu i kvalitenu sudsku zaštitu, jer ona će biti okrnjena, time što aposolutno, osnovne funckije sudske grane vlasti, neće biti moguće obaviti", rekla je Medenica.

Upitana na koji način smatra da bi Vecijanska komisija mogla da pomogne, jer da bi došlo do izmjena, mora se izmijeniti zakon, odnosno Ustav, a za tako nešto je potrebna dvotrećinska većina, Medenica je navela da su još tada "digli glas protiv toga".

Ona je kazala da su znali da će jednog dana imati ovaj problem.

"Međutim, niko sudsku granu vlasti tada nije čuo, e sada neka Vencijanska komisija, koja je uz pomoć jedne političke partije koja je, evo vidimo, sišla sa političke scene, izlobirala ovakvo rješenje omogući i crnogorskom sudstvu da radi svoj posao i građanima da imamo vladavinu prava u punom smislu te riječi”, rekla je Medenica.

Ona smatra da će se država i sudstvo biti u vrlo teškoj situaciji ukoliko do 2. jula ne bude izabran novi Sudski savjet.

“Odjednom ćemo stati. Mi nemamo vremena za čekanje, niti će nas iko čekati na putu pregovora", rekla je Medenica dodajući da to znači i da nećemo moći da biramo sudije.

"Niti disciplinska odgovornost, niti budžet, niti izvještaj o radu, niti razrješenja, izbor predsjednika, a mnogima ističe mandat. Svi sudovi će u jednom trenutku ostati bez predsjednika, biće anarhija u trećoj grani vlasti, ukoliko Venecijanska komisija ne nađe jedan adekvatan deblokirajući mehanizam", zaključila je Medenica.

Portal Analitika