Politika

Brajović: Neophodno povećanje američkih investicija

U sklopu 66. nacionalnog molitvenog doručka predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović se obratio na skupu koji je bio posvećen zemljama Jugoistočne Evrope, u organizaciji kongresmena Roberta Aderholta. Izražavajući zahvalnost na pomoći koju su SAD pružile Crnoj Gori na putu do članstva u NATO, predsjednik Brajović je iskazao spremnost naše zemlje da u duhu dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje, pomogne svim državama Zapadnog Balkana i prenese svoja iskustva iz procesa evropske i evroatlantske integracije.
Brajović: Neophodno povećanje američkih investicija
Portal AnalitikaIzvor

Tokom odvojenih sastanaka sa senatorom Benom Kardinom i izvršnim potpredsjednikom Atlantskog savjeta Dejmonom Vilsonom predsjednik Brajović je istakao da članstvo Crne Gore u NATO jeste najveći uspjeh naše zemlje na vanjskopolitičkom planu koji štiti i jača sve tekovine referenduma o nezavisnosti, i od presudnog je značaja za stabilnost Crne Gore i bezbjednost njenih građana. Crna Gora je ponosna na svoj međuetnički i međuvjerski sklad, svoj odnos prema manjinama i politiku dobrosusjedskih odnosa. Evropska unija treba da slijedi primjer NATO –a i snažnije afirmiše politiku proširenja nagrađujući one koji su najviše odmakli na putu evropske integracije – kazao je predsjednik Brajović.

kardin-1

Tokom razgovora je posebno istaknuta neophodnost značajnog povećanja obima američkih investicija u našoj zemlji.

 </p>

Senator Kardin predstavio je Izvještaj Komiteta za vanjske poslove Senata koji se tiče Putinovog asimetričnog napada na demokratiju u Rusiji i Evropi, a u kojem je pažnja posvećena i Crnoj Gori. Istanuto je zadovoljstvo reformama koje Crna Gora sprovodi, i naglašeno je da naša zemlje od svoje nezavisnosti vodi konzistentnu politiku posvećenu evroatlantskim vrijednostima i ujedinjenoj Evropi, što je potrebno stalno naglašavati i nagraditi.

Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson je kazao da smatra izuzetno značajnim prisustvo predsjednika crnogorskog parlamenta na nacionalnom molitvenom doručku, jer Crna Gora i na taj način pokazuje svoj odnos prema američkim saveznicima. U najboljem interesu obje države jeste njegovanje trajnog savezništva. U tom kontekstu pozdravio je spremnost  Crne Gore da nastavi da bude stabilan i pouzdan partner.

 

Portal Analitika