Politika

Vlada odlučna da sprovede reforme na putu ka EU

Vlada Crne Gore je usvojila Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore EU 2017 – 2018, za 2017. U Izvještaju je prikazan trenutni status realizacije svih planiranih obaveza za 2017. godini u okviru pregovaračkih poglavlja i prema institucionalnoj nadležnosti.
Vlada odlučna da sprovede reforme na putu ka EU
Portal AnalitikaIzvor

Od ukupno 413 obaveze, koliko je planirano u prethodnoj godini, ispunjeno je 308, odnosno 75 odsto, što predstavlja poboljšanje u odnosu na 2016. godinu kada je stepen realizacije bio 72 odsto. Ocijenjeno je da obim i kvalitet urađenog posla ukazuju na visoku institucionalnu i administrativnu efikasnost i sposobnost Crne Gore za ispunjenje evropskih ciljeva.

Usvojeni su i polugodišnji izvještaji koji se odnose na pregovaračka poglavlja koja se odnose na vladavinu prava. Konstatovano je da izvještaji pokazuju visok stepen raelizacije predviđenih mjera, koji za pregovaračko poglavlje 23 iznosi 76 odsto, a za 24. poglavlje 72 odsto i naglašena odlučnost Vlade u srovođenju planiranih reformi u ovim oblastima.

Vlada je izmijenila pojedine članove Uredbe o finansiranju projekata i programa nevladinih organizacija u oblastima od javnog interesa kojom se propisuju mjerila i način bodovanja projekata i programa u prioritetnim oblastima od javnog interesa i oblasti zaštite lica sa invaliditetom koje realizuju nevladine organizacije tako što je Vlada odlučila da dodatno boduje projekte koji doprinose razvoju Sjevernog regiona Crne Gore i slabije razvijenih područja.

.Predsjednik Vlade je ocijenio da su ove izmjene važne jer Vlada prvi put i u ovoj oblasti posebno valorizuje projekte koji se odnose na Sjeverni region i slabije razvijena područja čime i u toj oblasti, bez obzira na činjenicu da se ne očekuju efekti kao u slučajevima velikih investicija, jasno pokazuje temeljno političko određenje.

 

Portal Analitika