Društvo

Savjet ASK nema ingerencije da ukida odluke Agencije

Savjet ASK nema ingerencije da preispituje valjanost upravnih odluka Agencije, odnosno  nema nadležnost da potvrđuje, poništava, niti ukida odluke Agencije, navodi se u saopštenju te institucije.
Savjet ASK nema ingerencije da ukida odluke Agencije
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je predložila Savjetu da sagleda odluke Agencije koje se odnose na članove Savjeta RTCG.

"Postupak izbora, imenovanja i razrješenja javnih funkcionera nije u nadležnosti ASK, već je u nadležnosti organa vlasti, dok su pravne posljedice određene zakonom, a izriču ih takođe organi vlasti (disciplinska mjera, suspenzija ili razrješenje). U aktuelnim predmetima utvrđivanja povrede Zakona o sprječavanju korupcije od strane devet članova Savjeta RTCG, Agencija je utvrdila da je sedam članova povrijedilo Zakon o sprječavanju korupcije, od kojih je samo jedan član – Nikola Vukčević, kao stranka koja je cijenila da su joj povrijeđena prava od strane ASK, podnio tužbu Upravnom sudu, dok ostali članovi prihvatili odluku ASK kao pravno valjanu i zakonitu i nijesu podnijeli pravni lijek, pa su odluke ASK (šest odluka), postale pravosnažne", navode iz ASK.

Kako dodaju, postupanje članova Savjeta RTCG, u smislu podnošenja ostavke na funkciju ili pokretanja sudskih postupaka po odlukama organa vlasti zbog primjene člana 42 Zakona o sprječavanju korupcije, nije u nadležnosti Agencije.

Savjet medjutim smatra da navedeni član nije precizan i da ostavlja mogućnost različitog tumačenja od strane organa vlasti. “U tom dijelu Savjet će inicirati izmjenu Zakona, kako bi se obezbijedila ujednačena praksa postupanja organa vlasti”, kaže se u saopštenju.

 

Portal Analitika