Abiznis

Utvrdiće stvarno stanje finansija

Obračunsko računovodstvo, koje će zamijeniti sadašnje gotovinsko, za koji je akcioni plan u završnoj fazi, promijeniće mnoge parametre u javnim finansijama, ali je u ovom momentu rano za procjenu kolika bi odstupanja bila, kazali su Pobjedi iz Instituta računovođa i revizora, Ministarstva finansija, a isto misle i analitičari.
Utvrdiće stvarno stanje finansija
PobjedaIzvor

Nepodijeljena je ocjena da ćemo tada imati jasniji i cjelovit uvid u javne finansije, što će omogućiti da se odluke lakše donose. Da bi se pripremio teren za novi obračun, koji se primjenjuje u EU, akcioni plan će uskoro biti na Vladi, kao i prijedlog zakona o računovodstvu u javnom sektoru. Obučeno je 40 računovođa, a u toku je obuka još toliko za novi sistem. Direktor Instituta računovođa i revizora Rade Šćekić kaže da sadašnje gotovinsko računovodstvo ne može da pruži jasnu sliku svih finansija, jer se bazira na novčanom prilivu i izdatku, a ne na nastanku poslovnog događaja.

PROMJENE

- To znači da, ako imate poslovni događaj koji nijeste izmirili u godini kada je nastao, onda se on tretira kao da se nije ni dogodio. Ukoliko tu obavezu izmirite u drugoj godini, prema gotovinskom računovodstvu prikazaće se kao rezultat aktivnosti godine kada je izmirena, a ne kada je nastala. Upravo se tu radi o „zamagljenosti“ gotovinskog računovodstva. Prednost obračunskog računovodstva leži upravo u činjenici da se taj događaj obuhvati i prikaže u godini kada je nastao, a ne kada je izmirena obaveza - objašnjava Šćekić. Sa stanovišta realnosti i potpunog uvida u stanje javnih finansija, ističe, prelazak na obračunsko računovodstvo može da bude značajan i da dovede do bitnih promjena, koje će se odraziti na kvalitet finansijskih izvještaja i informacija.

- Može se očekivati do dođe i do promjene pojedinih ključnih pokazatelja u javnim finansijama. Intenzitet tih promjena zavisi od budžetske stabilnosti i situacije u kojoj se državna kasa nalazi. Veličina promjena pojedinih ključnih pokazatelja će zavisiti od razlike između realnog i stanja javnih finansija koje su prikazane kroz gotovinsko računovodstvo, kao osnove dosadašnjeg izvještavanja. Nesporno je, međutim, da se kao poseban kvalitet te promjene može očekivati utvrđivanje stvarnog stanja javnih finansija, koje može dati dobru polaznu osnovu za preduzimanje daljih neophodnih aktivnosti - objašnjava Šćekić.

NEDOSTATAK

 Nedostatak gotovinskog računovodstva, kako dodaje Šćekić, zavisi od dva bitna parametra. - Prvi je nemogućnost potrošačke jedinica da na vrijeme predvidi sve svoje buduće poslovne događaje i da ih kroz planiranje budžeta na vrijeme novčano obuhvati. Drugi je budžetska neuravnoteženost, odnosno nemogućnost osiguranja novčanog izmirenja svih potreba potrošačkih jedinica – ističe direktor Instituta.

I Marija Popović iz Direkcije za računovodstvenu politiku u Ministarstvu finansija kaže da obračunsko računovodstvo podrazumijeva drugačiji obuhvat javnog sektora. - Biće određenih izmjena, ali o detaljima je još rano da govorimo – kazala je ona odgovarajući na pitanje Pobjede koliko će se po novom obračunu razlikovati nivo javnog duga, deficit, kako će se računati reprogram...

Drecun: Sve će biti jasnije

Ekonomski analitičar i bivši direktor Univerzal kapital banke Predrag Drecun kaže da će se nakon prelaska na obračunsko računovodstvo tačno znati koji trošak tereti koji period. - Ukoliko, recimo, država plati unaprijed za tri godine fakturu od milion eura za zakup prostora za diplomatsko predstavništvo, onda će se taj trošak razračunavati u tom periodu po mjesecima, a ne odjednom. To znači da ćemo imati mnogo realniji uvid u finansije - kaže Drecun. Komentarišući ocjenu da će prelazak biti komplikovan i skup, on kaže da je to tačno, ali da vjeruje da će se novac naći. - Logično je da EU traži da se pređe na novo računovodstvo zbog uporedivosti podataka, jer ulazimo pod isti krov sa njima - kaže Drecun.

Portal Analitika