Svijet

Objavljen povjerljivi memorandum o FBI

Odbor za obavještajne poslove Predstavničkog doma Kongresa objavio je povjerljivi republikanski memorandum, u kojem se tvrdi da su zvaničnici vodećih agencija za sprovođenje zakona u Americi zloupotrijebili ovlašćenja tokom istrage predsjedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine.
Objavljen povjerljivi memorandum o FBI
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Sporni dokument, u kojem se FBI optužuje da je koristio nepotkrijepljene informacije da bi prisluškivao jednog od Trampovih saradnika, objavljen je poslije Trampove odluke da sa njega skine oznaku povjerljivosti.

Memorandum je sastavio predsjedavajući Odbora, republikanski kongresmen Devin Nunes.

U dokumentu se navodi da je zvaničnik FBI-aja priznao kongresmenima da je nepotkrijepljeni dosije, koji je o Trampovoj kampanji sastavio bivši britanski obavještajni agent Kristofer Stil, bio "ključni dio" zahtjeva za nalog za prisluškivanje Trampovog saradnika Kartera Pejdža, biznismena sa interesima u Rusiji.

Za Pejdža se sumnjalo da je bio u kontaktu sa ruskim obavještajnim agentima, prenosi Glas Amerike.

Ističe da se ni u jednom zahtjevu za prisluškivanje Pejdža ne otkriva da je Demokratska stranka dijelom platila za dosije.

Stil je, kako se citira u dokumentu, rekao zvaničniku Sekretarijata za pravosuđe da "je očajnički želio da Tramp ne bude izabran".

Tramp je obraćanju novinarima rekao da je "užasno" ono što je pročitao u memorandumu.

"Mislim da je sramno ono što se događa u ovoj zemlji. Veliki broj ljudi trebalo bi da bude posramljen i mnogo gore od toga", rekao je Tramp.

On je odobrio objavljivanje dokumenta uprkos snažnim primjedbama visokih zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe i Federalnog istražnog biroa.

Portal Analitika