Politika

Radić: DF je istrošen, Srbima u Crnoj Gori potrebni novi predstavnici

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da je suđenje za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, i kompromitacija političkih subjekata okupljenih u Demokratskom frontu, otvorilo i pitanje ko su predstavnici Srba u Crnoj Gori.
Radić: DF je istrošen, Srbima u Crnoj Gori potrebni novi predstavnici
Dnevne novineIzvor

Odgovarajući pitanje da li to znači da Front više ne može biti legitimni predstavnik Srba u Crnoj Gori, Radić precizira da govori o ljudima kojima se sada sudi za učešće u planiranju terorizma.

„Oni koji su bili upleteni u ovu aferu, u njoj su i potrošeni. Dakle, to se odnosi i na neke ljude iz Demokratskog fronta. To što im neko od ruskih struktura još daje podršku, za njih konkretno ne znači ništa. Lideri DF-a su politički istrošeni i ostavljeni i u političkom smislu nikako se više ne mogu oporaviti. Izgubili su oslonac i nemaju ni snage ni političkog autoriteta. Mogu da se okupljaju, da prijete iz poslaničkih klupa, da pokušaju da naprave incident, ali oni su istrošeni i njihovi koncepti su takođe istrošeni”, rekao je Radić u razgovru za Vikend novine.

On je kazao da prati tok suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. godine u Crnoj Gori preko medija i smatra da je crnogorski obavještajni i šire bezbjednosni sistem obavio svoj zadatak zaustavljanjem planiranog razvoja događaja, te i da cijeni da je u početku trebalo da se postupa diskretnije u pogledu stvaranja medijske atmosfere kolektivne krivice nekih partija.

“Da ne budem shvaćen pogrešno, ovim ne želim ni na koji način da umanjim opasnost po Crnu Goru i njene građane. Naprotiv. Kroz sudski postupak treba jasno locirati ko je sve bio umiješan u pokušaj terorizma, u kojoj mjeri, bez medijskog radikalizma i senzacionalizma, zbog unutrašnjih prilika u Crnoj Gori i njene stabilnosti”, pojasnio je Radić.

Prema njegovim riječoma Demokratski front se ponaša prirodno za situaciju u kojoj se sada nalazi brani se na svaki mogući način i to ne može biti razlog za čuđenje.

“Naravno da se koristi propagandna matrica individualizacije aktera slučaja sa strane vlasti i onih drugih u pokušaju da se ublaže posljedice afere po politički i moralni autoritet ljudi koji su povezani sa događajima iz oktobra pretprošle godine. U pozadini je znatno dublji problem kako da Srbi u Crnoj Gori pronađu prihvatljiv model političkog organizovanja koje je sada u krizi zbog umiješanosti u aferu”, dodao je on.

Radić navodi da su lideri fronta samouništeni u političkom smislu i Srbi sada moraju da pronađu drugi autentičan način političkog prikazivanja u Crnoj Gori, jer njihovi dosadašnji politički predstavnici su se kompromitovali u nečemu gdje više nema izlaska, odnosne gdje nema prihvatljivih izlazaka.

“Sada postoji problem identifikacije nekih novih političkih snaga kod Srba koji mogu na primjeren način da predstavljaju interese etnosa i interese Crne Gore”, dodao je analitičar.

 

Portal Analitika