Društvo

Noćas predavanje o pravilnoj ishrani

Profesor prehrambene tehnologije u Karlovcu, Bojan Matijević će noćas od 20 časova održati predavanje o pravilnoj ishrani. Svi zainteresovani mogu doći u Podgoricu, u ulicu Đoka Miraševića 13 (Rekreativni centar Sunčev zrak), a ulaz je besplatan.
Noćas predavanje o pravilnoj ishrani
Portal AnalitikaIzvor

Akcenat će biti na ishrani profesionalnih, ali i rekreativnih sportista.

„Sportisti u načelu imaju jednaka znanja o prehrani kao i opšta populacija, a ona su najčešće nedovoljna i neadekvatna. Stoga je cilj ovog predavanja opisati i istaknuti važnost i značaj pravilne ishrane za očuvanje zdravlja i sportsku izvedbu kod sportista natjecatelja i rekreativaca. Predavanje će opisati osnovne sastojke hrane, potrebe sportista za energijom, nadopunu energetskih zaliha (refuelling), hidraciju organizma te savremene prehrambene trendove sportista“, kazao je Matijević.

Bojan Matijević rođen je 15. januara 1977. godine u Karlovcu. Diplomirao je na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2000. godine. Na istom je fakultetu obranio magistarski rad 2004. godine i disertaciju 2009.

Radi na Veleučilištu u Karlovcu u nastavnom zvanju profesor visoke škole. Naučni interesi Bojana Matijevića su mikrobiologija hrane, mlijeko i tehnologija mlijeka, senzorske analize, funkcionalna hrana te prehrana sportaša i vojaka. Pod njegovim vodstvom izrađeno je 32 diplomska i završna rada. Objavio je 28 naučnih i 15 stručnih radova te je sudjelovao na brojnim naučnim i stručnim kongresima. Član je Hrvatske mljekarske udruge, Hrvatskoga mikrobiološkog društva i Društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Takođe je i član Matičnog povjerenstva za područje biotehničkih znanosti Vijeća veleučilišta i visokih škola. U slobodno vrijeme bavi se različitim hobijima, a najdraži mu je trčanje.

Trčanjem se bavi od 2014. godine i prva istrčana utraka je Wings for Life u Zadru. Bojan Matijević je trčao različite trke od 5 do 21 km, a posebno je ponosan na Coca Cola polumaraton Sarajevo 2016 koji je istrčao za 1:48:34.

Portal Analitika