Politika

"Građanska opozicija"različito tumači izjavu Bečića

Opozicione partije različito su doživjele izjavu lidera Demokrata Alekse Bečića da će čekati petnaest dana opozicioni dogovor o zajedničkom predsjedničkom kandidatu, a ako ga ne bude, da je spreman da se on kandiduje.
"Građanska opozicija"različito tumači izjavu Bečića
PobjedaIzvor

Ura je iskazala zadovoljstvo zbog spremnosti Demokrata da daju šansu dogovoru opozicije i najavila da će taj građanski pokret inicirati sastanak odmah nakon lokalnih izbora. SDP je stava da Bečić treba da inicira pregovore, dok SNP smatra da je Bečić bio jasan da neće učestvovati u pregovorima, te da je zbog toga besmisleno pregovarati.

- Ako Demokrate neće da učestvuju u pregovorima o predsjedničkom kandidatu, onda je besmisleno pregovarati o tome. Opozicija je sada daleko od zajedničkog kandidata, jer su Demokrate uslovile ko bi i kako mogao biti kandidat. Zato smatram da nema smisla više razgovarati o kandidatu cjelokupne opozicije – rekao je za Pobjedu Vladimir Joković, predsjednik SNP-a.

On je istakao da je „izvjesno da će biti više opozicionih kandidata“. Na pitanje da li će, u tom slučaju, SNP imati svog, Joković je odgovorio da će o tome odlučiti organi partije.

 - SNP će na organima partije donijeti odluku hoće li imati svog kandidata. Ako ga ne budemo imali, odlučićemo da eventualno u drugom krugu podržimo kandidata opozicije – istakao je Joković. Nedjeljko Rudović iz Ure kaže da je ta partija spremna da uloži maksimalne napore da se nađe najbolje rješenje za predsjedničkog kandidata.

 - Mi već pola godine tražimo da se nađe zajednički kandidat. Rekli smo i da bi bilo dobro da to bude žena, ali naravno, ne insistiramo na tome. Spremni smo da uložimo maksimalne napore u pravcu pronalaženja najboljeg rješenja, a mislimo da je to dužnost svih koji se iskreno zalažu za demokratske promjene – istakao je Rudović.

On je rekao da je Uri „drago što su u DCG spremni da daju šansu dogovoru opozicije“. - Nadamo se da će u tome aktivno učestvovati. Žao nam je što do toga nije ranije došlo, ali želimo da vjerujemo da se, ako zaista ima dobre volje, može postići dogovor. Odmah poslije izbora u Beranama i Ulcinju pozvaćemo kolege iz drugih opozicionih partija na sastanak – dodao je Rudović.

SDP smatra da Bečić treba da inicira razgovor opozicije o nestranačkoj ličnosti za predsjednika Crne Gore i predloži mogućeg zajedničkog kandidata. Član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović ocijenio je da davanje ultimatuma drugima i rokova od deset do 15 dana, nakon što su uzalud potrošena dva mjeseca, nije dobar pristup, i dodao da je uvjeren da će se „ukoliko imamo iskrene namjere od njega odustati“. On je za Minu kazao da mu je žao što je opozicija, zbog, kako je rekao, sebičnog pristupa, izgubila nekoliko mjeseci važnih za kampanju.

- Ali je dobro što je konačno i Bečić prihvatio koncept koji želi cjelokupna opoziciona javnost, zajedničnog nestranačkog kandidata - kazao je Vujović, dodajući da je svima jasno da samo nestranačka ličnost može pomiriti partijske razlike i okupiti nespornu opozicinu većinu u Crnoj Gori.

- Takvi se dogovori, naravno, ne prave sa predizbornih govornica, već podrazumijevaju razgovor, kao ozbiljan i iskren pristup, dostojan očekivanja naših birača - rekao je Vujović. Bečić je u srijedu u Beranama rekao da je spreman da izađe na predsjedničke izbore ako se opozicija, u narednih 15 dana, ne dogovori o zajedničkom kandidatu.

 - Evo izvolite, koliko vam treba vremena za odluku, 10-15 dana. Imate ih. Ukoliko ne uspijete da se dogovorite o jedinstvenom kandidatu cjelokupne parlamentarne opozicije kojeg ćete nam predložiti, znajte da vam stojim na raspolaganju. Imam hrabrosti, volju i petlju da se suprotstavim bilo kom, a posebno Milu Đukanoviću - poručio je Bečić.

Portal Analitika