Društvo

Vraćeno blizu dvije tone voća sa Kostarike

U decembru prošle godine, inspektori su zabranili da u našu zemlju uđe 1.880 kilograma voća sa Kostarike jer je u njemu pronađena nedozvoljena količina fludioxonila – hemikalije koja se koristi za prskanje voća i povrća.
Vraćeno blizu dvije tone voća sa Kostarike
Portal AnalitikaIzvor

Kako je precizirano u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, sporne su bile dvije pošiljke voća iz ove države od kojih je jedna poslata 15. a druga 28. decembra. Inspektori su krajem decembra spriječili i uvoz 500 kilograma različitih proizvoda od voća i povrća iz Srbije jer su analize pokazale da sadrže previše aditiva.

- Aditiva u ovim proizvodima nije smjelo biti, a pronađena je velika količina sorbinske kisjeline. Nebezbjedne pošiljke su uništene na propisani način ili su vraćene isporučiocu - piše u izvještaju.

Nebezbjedna je bila i pošiljka koja je poslata sa Kosova jer je sadržala 19.968 kilograma bezalkoholnog pića koje nije propisno deklarisano i označeno. Inspektori su vratili isporučiocu i jednu pošiljku u kojoj je bilo 12.975,60 kilograma svježeg mesa jer nije bila označena po propisima.

- Fitosanitarna inspekcija je u decembru pregledala ukupno 1.579 pošiljki. Od tog broja, na uvozu je pregledano 1.216. Ukupno je uzeto 174 uzorka, dok je laboratorijski ispitano 14,31 odsto pošiljki iz uvoza - precizirano je u izvještaju.

Navodi se da su inspektori prilikom uvoza hrane u našu državu kontrolisali hranu biljnog porijekla i to voće, povrće, žitarice, ali i onu hranu koja je prerađena mljevenjem i sušenjem.

- Kontrolisana je i hrana neživotinjskog porijekla koja podliježe pojačanim službenim kontrolama na mjestima unošenja i hrana za životinje biljnog porijekla, sjeme i sadni materijal, kao i sredstva za zaštitu i ishranu bilja - navedeno je u izvještaju Uprave.

- Kada je u pitanju kontrola izvoza, fitosanitarna inspekcija je na izlazu iz naše države pregledala 307 pošiljki i dala 260 fitosertifikata za izvoz pečurki, šumskih plodova i drvne građe - piše u dokumentu.

U izvještaju se ističe da je posebna pažnja posvećena domaćoj proizvodnji sjemenskog i sadnog materijala i njihovom kvalitetu.

- Zbog neadekvatnog skladištenja van prometa su stavljene sadnice malina, limuna i maslina - piše u dokumentu.

Pobjeda

Portal Analitika