Društvo

U Srbiji najneljubazniji ambijent za opstanak Crnogoraca (I)

Crnogorci u državama nastalim na prostoru avnojevske Jugoslavije, nijesu ni iseljenici ni klasična dijaspora države Crne Gore, već bivši stanovnici zajedničke države koji su tu zatečeni njenim raspadom. Njihov specifičan status zahtijeva i poseban tretman.
U Srbiji najneljubazniji ambijent za opstanak Crnogoraca (I)
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Mihailo Terzić

Najneljubazniji politički ambijent za opstanak nacionalno opredijeljenih Cnogoraca, od svih prostora u regionu, je prostor Republike Srbije. Možda i zbog tzv. „tragizma“ malih razlika.

Na tom prostoru Srbije naseljavani su i doseljavani građani iz Crne Gore. Naseljavani su i u vrijeme Kraljevine SHS, nakon nasilnog ukinuća i crnogorske nacije i crnogorske države, na  prostore južne Srbije da posluže, kao živi štit  protiv naseljavanja Arbanasa, a kasnije, u novoj Jugoslaviji,  kolonizirani su,  po  partijskom dekretu, na etnički očišćenim prostorima Vojvodine.

Doseljavali su se i pojedinačno, prema ličnim interesima pojedinaca i porodica.

Aktuelni status tih premještanja, naseljavanja i preseljavanja matica država Crne Gore ne može  podjednako tretirati kao iseljeništvo, npr. u Južnoj Americi, Kanadu ili Njemačkoj....

Crnogoraca sve manje: Podaci iz Popisa stanovništva u Srbiji o broju  stanovika Srbije koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci je od 1991. godine (118.934) do 2011. godine (38.527) umanjen za 68%. Zapravo, postoji proporcionalna međuzavisnost jačanja identitetskih nacionalnih vrijednosti u Crnoj Gori i vizije samostalnog i slobodnog razvoja Crne Gore,  sa inteziviranjem velikosrpskih asimilatorskih pritisaka na nacionalno izjašnjavanje Crnogoraca.

Od preko 80 hiljada „nestalih“ Crnogoraca za dvadeset godina u Srbiji; znatan dio čine tzv.multifreničari kojima indentiteska svijest zavisi od koristi ili štete koju bi zbog toga mogli imati. Najveći deo „nestalih“, su žrtve sistemskih velikodržavnih  i pseudonačnih negiranja postojanja i crnogorske nacije i države Crnogoraca, uz stalnu podršku vrha duhovne i političke elite države Srbije. Asimilacija je posljedica organizovane kampanje u negiranju entitetskih vrijednosti crnogorskog nacionalnog identiteta,  prisvajanju i falsifikovanju crnogorskih duhovnih i kulturnih tekovina i minimiziraju uspjeha crnogorskog slobodarstva i čestitosti.

terzicNametanje srpske vjere: Nametana je „srpska vjera“ kao dominantan atribut nacionalne identifikacije a vremenom je pridjev „srbijanski“ zamijenio pridjev „srpski“?! Eto do skora je bilo i državljanstvo u pasošu Republike Srbije srpsko!

Naravno, nije mali broj iskrenih Crnogoraca, koji zbog straha za socijalno stanje, nijesu smjeli  rizikovati da se javno izjasne kao Crnogorci. Oni su pasivizirani ali nijesu asimilovani.

U Srbiji je posebno profitabilno  tzv. „crnogorsko anticrnogorstvo“ čine ga Srbi i Crnogorci iz Crne Gore koji žive u Srbiji. Njima se u sistemu Srbije nude korupcijsko-kadrovska namještenja,zvanja i visoki položaji. Na primjer akademik sa srednjom spremom, direktori- aktivisti anticrnogorkog beogradskog Pokreta za zajedničku državu i sl. Oni su za te privilegije regrutovani na „prvu vatrenu liniju“ protiv Crne Gore a u odbrani  „srpskih zemalja, srpske vjere i srpskih grobova“.

Sve te podgrupe, u kvoti „nestalih“, u predmet su organizovane asimilacije državnog sistema i subsistema Srbije, najmanje nasilne, pa tihe i koruptivne ili podsticajne za one kolebljive miltifreničare. A svi ti oblici su, po međunarodmim konvencijama,sporazumima i deklaracijama, neprihvatljivi i zabranjeni.

Sva ta necivilizacijska dešavanja prema pripadnicima crnogorske nacionalne manjeine  „pokrivena“ su raznim; Zakonima, Strategijama, Deklaracijama države Srbije koji u prvi plan spoljne politike ističu zaštitu „nacionalne geografije Srba“ (Blut und Boden?) u regionu, sa akcentom na Srbe u BIH i Crnoj Gori.

U svijetlu tih činjenica i argumenta, nedavna izjava srpskog ministra Ivice Dačića je prazna, obmanjujuća i ironična. On sličnu pjesmu, pored Miljacke, odavno pjeva i o Crnoj Gori, time namjerno vrijeđa svakog razumnog i iskrenog Crnogorca... (Nastavak sjutra)

 

Portal Analitika