Svijet

Grci i Makedonci sve bliže dogovoru

Spor oko ustavnog imena Makedonije uskoro bi mogao da se rasplete. Makedonija nema mnogo vremena, jer rješenje mora da stigne prije nego što Evropska komisija početkom februara bude objavila Strategiju o proširenju na Zapadni Balkan do 2025. godine.
Grci i Makedonci sve bliže dogovoru
N1Izvor

Poslije razgovora premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva u Davosu, Makedonija je pristala da promijeni imena skopskog Aerodroma i autoputa koji su nazvani po Aleksandru Makedonskom, i to se smatra iskazivanjem dobre volje. Ali, kako će na nju reagovati građani?

Grčki i makedonski premijer prvi put su se sreli na Ekonomskom forumu u Davosu. Razgovarali su skoro tri sata.

"Pokazali smo u prethodnom periodu da, bez obzira na izazove koji su pred nama, možemo da radimo u zajedničkom interesu. Konačno rješenje mora da bude prihvatljivo objema stranama", poručuje makedonski premijer Zoran Zaev.

"Postoji volja za rješavanje spora i to na pragmatičan način i sa osjećajem odgovornosti. Moramo da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za 'erga omnes' - naziv za sve potrebe, i u tom okviru se slažem da se pregovrački proces približava kraju", kaže pemijer Grčke Aleksis Cipras.

Pominjanje riječi Makedonija nije prihvatljivo za Grke. Više od 100 hiljada stanovnika Grčke Makedonije protestovalo je 21. januara protiv takvog rješenja. Istoričari se ne slažu oko toga da li su antički Makedonci bili dio grčkog etosa, ali sigurno nisu bili Sloveni. Aleksandar Makedonski nije sigurno dio tradicije sadašnjih stanovnika Skoplja.

Ali problem ne može da ostane vječito zamrznut.

"Građani su nestrpljivi jer žele da uđemo u NATO i EU. Znamo da je ime Makedonija, zbog Grčke, prepreka za to".

"Ne može. Moje ime je Tomislav i ne možete da mi date drugo. To je to".

Iskusni američki diplomata Metju Nimic već dvadeset tri godine pokušava da riješi spor koji je za mnoge u svijetu teško razumljiv. On kaže da su razne opcije otvorene, ali da postoji "crvena linija".

"Ja lično mislim da nije realno da se riječ Makedonija izbjegne u novom imenu za Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju. Nije realno da građani to prihvate", smatra UN medijator Metju Nimic.

Grčki dnevnik "Ril njuz" objavio je da postoje tri predloga za novo ime Makedonije - "Sjeverna Makedonija", "Gornja Makedonija" i "Nova Makedonija". Nadu uliva i bugarsko predsjedavanje EU, koja najavljuje poseban tretman Zapadnog Balkana.

Grčka ne čeka ništa. Dobitnik ovog procesa može da bude prije svega BJR Makedonija, ali prije toga političari i građani moraju da se odreknu mnogih mitova. Neizvjesna je i sudbina megelamanskog centra Skoplja: punog gipsanih paravana i mermernih skulptura.

Portal Analitika