Politika

Još postoji mogućnost za zajedničkog predsjedničkog kandidata

Mogućnost da građanska opozicija ima zajedničkog predsjedničkog kandidata i dalje postoji i ona bi mogla voditi paketu zajedničkog nastupa u Podgorici – kazala je za Pobjedu Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje.
Još postoji mogućnost za zajedničkog predsjedničkog kandidata
PobjedaIzvor

Ona, međutim, dodaje da „nas dešavanja upućuju da kao građani sve manje vjerujemo da će se to i desiti“.

Sastanak

Lideri građanske opozicije – SNP-a, Demokrata, Ure, Demosa i SDP-a, od novembra prošle godine nijesu se sastajali. Najavljivali su da će dogovoriti strategiju daljeg djelovanja nakon što se DF vratio u parlament, ali do toga nije došlo.

Iako potenciraju isti cilj – vanredne izbore i bojkot Skupštine do njegovog ostvarenja, javnost je od njihovog posljednjeg sastanka koji je bio u novembru, češće slušala prepucavanja i međusobne optužbe od najave konkretnih aktivnosti.

Iskristalisali su se i pojedini savezi unutar „građanske petorke“ – Ura i Demokrate najavljuju čvršću saradnju, SDP i Demos zajedno izlaze na izbore u Beranama, SNP će sa DFom i u Beranama i u Ulcinju.

Zajednički jezik nijesu našli ni oko termina narednog sastanka, pa je on, iako predložen da bude sredinom januara, odgođen na zahtjev lidera Demokrata Alekse Bečića, koji traži zvanični susret tek nakon lokalnih izbora.

Uslijedile su nove „oštrice“ iz SDP-a i Demosa, dok su za Bečićev zahtjev razumijevanje pokazali Ura i SNP. Komentarišući ova, najnovija dešavanja i odgađanje sastanka na zahtjev lidera Demokrata, Uljarević kaže da se „radi o političkom taktiziranju i jednoj vrsti pregovaranja koja može dati rezultat i vjerovatno Bečića kao predsjedničkog kandidata kojeg bi podržale ostale opozicione partije građanske orijentacije“.

- Ako do toga ne dođe, imaćemo drugačije slaganje u kojem će mogući saveznici postati politički protivnici – ocijenila je Uljarević.

Na pitanje može li opstati tzv. građanska opozicija, s obzirom na to da se unutar nje kristališu savezi i sklapaju različite predizborne koalicije, Uljarević je kazala da „građanska opozicija ni do sada nije bila na jednoj listi ili imala koordiniran i jasan politički projekat“.

- Postojao je određeni nivo saglasja oko opšteg cilja - smjene vlasti DPS-a, ali to je samo definicija cilja, bez razvijene strategije i pratećih mjera, pa je to vodilo i koalicijama dijela ovih partija, ali nikada ka jasnom i jedinstvenom političkom izrazu. Moj je utisak da crnogorski građani žele taj građanski izraz i da mu daju posebnu šansu u periodu od obnove nezavisnosti, kroz niz novih i nekih ranijih političkih partija koji je sa tim okvirom promovisan, iako su one imale različite dalje puteve opstanka, kakvog takvog, preko promjene kursa ili nestajanja zbog nerezistentnosti na političku korupciju. To daje osnov za uvjerenje da će dio ovih partija imati solidan rezultat, varirajući od onih koje će, kako budu jačale, pokušati da se nametnu kao lideri opozicije u odnosu na DF, dok će neke biti u problemu da izdrže sljedeće izborne trke i zadrže parlamentarni status – dodala je Uljarević.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika