Politika

Odgovornost za neuspjeh Haradinaj prebacio na poslanike

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u vremenskom tjesnacu jer je obećao brzu liberalizaciju viznog režima sa EU, koja je uslovljena ratifikacijom demarkacije granice sa Crnom Gorom, pa je stoga Sporazum o demarkaciji i izvještaj komisije hitno proslijedio Skupštini Kosova, prebacujući time odgovornost za odbijanje na poslanike. 
Odgovornost za neuspjeh Haradinaj prebacio na poslanike
PobjedaIzvor

To je u razgovoru za Pobjedu kazao kosovski intelektualac i politički savjetnik albanskog premijera Edija Rame, Škeljzen Malići komentarišući pisanje kosovskih medija da Haradinaj traži jake razloge kako bi od poslanika Skupštine Kosova zatražio da podrže ratifikaciju Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Manipulacija

- Dok je bio u opoziciji, Haradinaj je bio najglasniji protivnik ratifikacije Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom jer je tvrdio da je Kosovo tim sporazumom izgubilo oko 8000 hektara teritorije. Kada je postao premijer, odmah je smijenio raniju komisiju, koja je pripremila sporazum; imenovao je novu komisiju u koju su ušli profesori koji su tvrdili da imaju dokaze o gubitku teritorije. Međutim, kada je ta komisija nedavno ponudila prvi izveštaj, nije ponudila nikakve dokaze, već je tražila više vremena da  ih pronađe - rekao je Malići Pobjedi.

Haradinaj je, kaže sagovornik Pobjede, bio razočaran ovih ishodom, bio je u vremenskom tjesnacu jer je obećao brzu liberalizaciju viznog režima sa EU, koja je uslovljena ratifikacijom demarkacije, pa je stoga Sporazum o demarkaciji i izvještaj komisije hitno proslijedio Skupštini Kosova, prebacujući time odgovornost za odbijanje na poslanike.

- ,,Jak razlog“ za sada ne postoji i neće ga ni biti. Ono što poslanike može ubijediti je pragmatična potreba da se ispuni izborno obećanje o liberalizaciji viznog režima. Kosovo je jedina zemlja u regionu čiji građani ne mogu slobodno putovati u Evropu. S druge strane, Haradinaju zapravo, sada kada je na vlasti, odgovara da se sporazum ratifikuje, ali traži malu ,,pomoć“ od Podgorice u smislu obećanja da će Kosovo i Crna Gora, kao dvije suverene države, nakon ratifikacije razgovarati o sporazumnim korekcijama granice ako za to postoje opravdani zahtjevi i interes, ne samo sa kosovske strane - objasnio je kosovski intelektualac.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika