Abiznis

Telenor mora da vrati službu nadzora iz Beograda

- Agencija za elektronske komunikacije je krajem prošle godine donijela rješenje kojim je kompaniji Telenor naloženo da organizuje rad službe za nadzor mreže u slučaju pojave sigurnosnih incidenata u Crnoj Gori, u svojim poslovnim prostorijama, a ne da se kao do sada dio nadzora vrši daljinski iz Beograda.
Telenor mora da vrati službu nadzora iz Beograda
PobjedaIzvor

Telenor se žalio na rješenje EKIP-a, ali je Savjet Agencije odbio žalbu kao neosnovanu. - Telenoru je naloženo da organizuje rad službe za nadzor mreže u poslovnim prostorijama u Crnoj Gori, tako što će obezbijediti kontinuirani rad ove službe 24 sata dnevno i neprekidno napajanje i redundantnost elemenata transportnog sistema mreže - kazao je Pobjedi izvršni direktor EKIPa Darko Grgurović.

On je naveo da je u postupku stručnog nadzora obavljenog 29. avgusta i 4. septembra prošle godine pregledan komutacioni sistem Telenora, kao i sprovođenje mjera radi obezbjeđenja integriteta mreže i zaštite sigurnosti, odnosno neprekidnog pružanja usluga. - Tom prilikom je utvrđeno da je za nadzor i kontrolu rada mreže Telenora Podgorica nadležna služba - CNOC. Nadzor rada elektronske komunikacione mreže vrši ukupno devet zaposlenih u tri smjene, pri čemu su dvoje (prva smjena) smješteni u prostorijama Telenor MNE, a sedmoro (druga i treća smjena) vrše daljinski nadzor iz Beograda - rekao je Grgurović. Prema njegovim riječima u toku vršenja nadzora nijesu se mogli provjeriti navodi predstavnika Telenora Podgorica o pravima pristupa pojedinim djelovima sistema i načinu nihovog korišćenja od strane sedam zaposlenih iz Beograda.

- U Telenorovoj mreži su se 22. i 23. oktobra prošle godine desili sigurnosni incidenti zbog kojih je došlo do prekida saobraćaja u mobilnoj i fiksnoj mreži na cijeloj teritoriji Crne Gore. Informacije o ovim incidentima su dostavljene Agenciji sa zakašnjenjem, suprotno odredbama Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera zaštite sigurnosti i integriteta elektronskih komunikacionih mreža i usluga - naglasio je Grgurović.

 Podsjetio je da je članom 39. Zakona o elektronskim komunikacijama propisano da je fizičko ili pravno lice dužno da prilikom izgradnje i korišćenja elektronskih komunikacionih mreža, infrastrukture i povezane opreme, kao i pružanja usluga omogući potpuni nadzor i kontrolu nad njihovom izgradnjom i korišćenjem i pružanjem usluga. U rješenju Savjeta EKIP-a od 19. decembra kojim se odbija žalba kompanije, navodi se, između ostalog, da su predstavnici Telenora u žalbi naveli da ni u jednom članu zakona ne piše da se 100 posto opreme mreže mora nalaziti na teritoriji Crne Gore, te da je savremena tendencija da je i nemaju u zemlji u kojoj pružaju usluge. Ističu da imaju dio nadzora mreže u Crnoj Gori, kao i da se nadzor može vršiti elektronski, pa je nevažno sa koje daljine u odnosu na mrežu. Savjet EKIP-a tvrdi da zakon nedvosmisleno traži da svi elementi mreže moraju biti građeni i korišćeni na teritoriji Crne Gore, jer EKIP može da vrši kontrolu samo u Crnoj Gori.

- Nadzornik za elektronske komunikacije nema ovlašćenja da vrši kontrolu na teritoriji drugih država, zbog čega su bez uticaja navodi žalioca da je ponudio nadzorniku da o trošku žalioca izvrši nadzor u CNOC-u Beogradu - navodi se u rješenju Savjeta.

Ne može se štedjeti kršenjem propisa

U rješenju Savjeta se, između ostalog, navodi i da Telenor prihode od pružanja servisa ostvaruje u Crnoj Gori, poslovanje zasniva na propisima Crne Gore, pa uštede ne može da ostvaruje tako što će kršiti propise i korisnicima pružati uslugu kvaliteta manjeg od propisanog.

- Imajući u vidu da se žalilac izjasnio da CNOC Beograd, osim nadzora mreže u Crnoj Gori radi monitoring za određene sisteme i usluge za Telenor u Danskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Srbiji, opravdano je nadzornik doveo u pitanje ažurnost i kvalitet pružanja usluge nadzora i naložio žaliocu preduzimanje organizacionih mjera radi smanjenja mogućnosti neblagovremenog informisanja o incidentima, a samim tim i reagovanja radi njihovog otklanjanja - navodi se u rješenju Savjeta.

Portal Analitika