Svijet

Izrael sa nekoliko zemalja pregovara o priznanju Jerusalima

Zamjenica izraelskog ministra spoljnih poslova Cipi Hatoveli izjavila je da Izrael pregovora sa više od deset zemalja o potencijalnom preseljenju njihovih ambasada u Jerusalim nakon najave predsjednika Gvatemale Džimija Moralesa da će on to učiniti.

Izrael sa nekoliko zemalja pregovara o priznanju Jerusalima
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

Hatoveli je sinoć za izraelske medije rekla da se diskusije u početku fokusiraju na priznanje Jerusalima kao izraelskog glavnog grada, a ne odmah na preseljenje. Predsjednik SAD Donald Tramp je 6. decembra saopštio odluku o priznanju Jerusalima, najavivši da će se i ambasada njegove zemlje preseliti iz Tel Aviva u Sveti grad.

Zamjenica izraelskog šefa diplomatije nije htjela da kaže o kojim zemljama se radi, ali je objasnila da je to samo početak. Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova su potvrdili njene izjave, rekavši da se pregovora "sa više od 10 zemalja, ali ne mnogo više".

Izraelske diplomate procjenjuju da je Honduras po svoj prilici jedna od zemalja koja će preduzeti sličan korak. Gvatemala je jedna od devet država koje su prošle nedjelje glasale sa SAD i Izraelom u Genaralnoj skupštini UN protiv rezolucije kojom se osuđuje Trampovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Protiv su glasali i Maršalova Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo i Honduras. Iako Cipi Hatoveli nije navela zemlje s kojima se pregovora izraelski radio je, pozivajući se na diplomatske izvore, pomenuo, osim Hondurasa, još Flipine, Rumuniju i Južni Sudan.

Netanjahu se zahvalio Moralesu i u izraelskom parlamentu, Knesetu.

"Neka te Bog blagoslovi, moj prijatelju, i neka blagoslovi naše zemlje. Čekamo te ovde u Jerusalimu", rekao je Netanjahu.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi je osudio potez Gvatemale, označivši ga kao opasnu provokaciju i kršenje međunarodnog prava. Palestinska uprava je odluku osudila kao "sramotnu i neprijateljsku".

"Sramotan je i nelegalan akt i potpuno je protiv osjećanja lidera crkava u Jerusalimu", navelo je palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je AFP.

Trampova odluka izazvala je skoro svakodnevne nerede na palestinskim teritorijama i zasijenila proslavu Božića.

Izrael je anektirao istočni Jerusalim osvojen u ratu 1967. godine što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

UN smatraju da se o konačnom statusu Jerusalima mora pregovarati. Papa Franjo je u ponedjeljak u Božićnoj poruci pozvao na mir u Jerusalimu i čitavoj Svetoj zemlji, izrazivši nadu da će prevladati obnova dijaloga da se pregovorima postigne rješenje koje će omogućiti mirnu koegzistenciju dvije države.

Rezolucija UN 478 donijeta 1980. poziva sve zemlje koje imaju diplomatske misije u Jerusalimu da ih povuku. Trinaest zemalja - Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika, Ekvador, Salvador, Gvatemala, Haiti, Holandija, Panama, Urugvaj i Venecuela, tada su povukle ambasade u Tel Aviv.

Portal Analitika