Kultura

Književnost donosi laž koja govori istinu

– U literaturi mora da bude bar onoliko politike koliko u politici ima ne - sreće i tragike. Upravo ta ne - sreća i tragika koju proizvodi politika jeste ono pred čime pisac ne smije da bude slijep – kazao je književnik Vuk Drašković na promociji ro mana „Ko je ubio Katarinu“, koja je priređena u prostoru Mol of Montenegra u okviru Zimskog salona knjige. 
Književnost donosi laž koja govori istinu
PobjedaIzvor

Pod imenom Katarina Drašković podrazumijeva bivšu Jugoslaviju. Objasnio je da je naslov ponikao iz pjesme jednog istarskog benda.

Budući da nakon raspada Jugoslavije nijesu u pjesmi smjeli da pomenu riječ Jugoslavija, na trgu u Puli pjevali su: „Ko mi ubi Katarinu, baci je u Savu i Drinu, znamo lice ubojice...“

- Roman je satkan od priča. Noseća priča kazuje nam kako je Katarina ubijena, ko su ubice, a ostale priče govore o živo tu u toj zemlji dok je Katarina bila živa – rekao je Drašković.

Nemamo filozofe Na pitanje da li su likovi u nje - govom romanu stvarni, Draš - ković je potvrdno odgovorio. - Oni su stvarni. Živi su. U lite - raturi se gubi razlika između imaginarnog i stvarnog, ako je dobra književnost. Literatura mora da donosi laž koja govori istinu – rekao je Drašković.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika