Podgorica

Glavni grad planira da uštedi pola miliona eura

Najvažniji cilj, u oblasti eneregetske efikasnosti Glavnog grada je da se smanje godišnji troškovi energije i vode za 10%-15% do kraja 2019. godine, precizirano je Programom poboljšanja energetske efikasnosti Glavnog grada Podgorice, za period 2018-2020.godine, sa Planom mjera poboljšanja energetske efikasnosti za 2018.godinu, koji je usvojen u Skupštini Glavnog grada.
Glavni grad planira da uštedi pola miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

“Iskustva iz EU kao i primjeri iz drugih opština u Crnoj Gori pokazuju da je ovaj cilj realan i da se sa uspostavljanjem sistema integralnog energetskog menadžmenta to može postići bez većih investicionih ulaganja. Cilj je dat opciono, 10 odsto je minimum ušteda koje se trebaju ostvariti do kraja implementacionog perioda. Sa druge strane, ambicioznija varijanta od 15 odsto, uslovljena je trenutkom otpočinjanja aktivnosti na sprovođenju programa. Ukoliko rukovodstvo pokaže odlučnost i spremnost da se sa implementacijom krene već na početku 2018. godine, onda je i ovaj scenario sasvim moguć. Efekti koji će se postići predstavljaju više nego dovoljan motiv da se sa implementacijom ne čeka. Smanjenjem energetske potrošnje od 10% u 2019. godini obezbijediće se oko 500.000 € ušteda, dok bi pri ambicioznijem scenariju taj efekat bio i do 750.000 €. Ako tome dodamo i skromnije efekte koji bi već i u prvoj godini bili ostvareni možemo biti sigurni da će se implementacijom Programa i po skromnom scenariju od 10% obezbijediti smanjenje potrošnje i ekonomske uštede od oko 1.000.000 € do kraja implementacionog perioda tj. do kraja 2019. Godine” navodi se u Programu. Potrebno je, kako se naglašava u dokumentu, da se formira fond za energetsku efikasnost u vidu posebnog računa ili barem odluke kojom će se osigurati finansiranje mjera energetske efikasnosti, ali i obezbjeđenje sredstava fonda tj. dopunjavanje kroz ostvarene i dokumentovane uštede o kojima će energetski menadžer voditi evidenciju i izvještavati rukovodstvo Glavnog grada.

Potrebno je takođe da se  uspostavi integralni sistem energetskog menadžmenta na nivou Glavnog grada u toku 2018. godine. Uspostavljanje integralnog sistema obuhvata identifikaciju svih mjesta potrošnje energije u Glavnom gradu, kreiranje baze podataka i adekvatne strukture koja će upravljati energijom u svim objektima. Ti objekti ne podrazumijevaju samo javne zgrade, već i sisteme javne rasvjete, vodosnabdijevanja i otpadnih voda, kao i sve ostale potrošače, pojedinačne objekte, sportske centre, javne česme, ulične bilborde, semafore, pa i prazničnu rasvjetu i druge. Jedino takav pristup može omogućiti kompletan uvid u troškove za energiju i dati jasan prikaz efekata mjera koje će se primjenjivati.

Unapređenjem energetskih performansi zgrada očekuje se smanjenje indikatora energetske efikasnosti (godišnje potrošnje energije (u kWh) po m2 korisne površine) za 10% do kraja 2019. godine, tj. do kraja implementacionog perioda PPEEGG, navodi se u dokumentu.

Osim ovoga, kako se ističe, potrebno je i da se uspostavi baza podataka (informacioni sistem potrošnje energije) o potrošnji svih vidova energije na svim mjestima potrošnje, i da se obezbijede podaci za referentni period za najmanje jednu (najbolje prethodnu) godinu, i to do kraja 2018. Godine, kao i da se  do kraja 2018. godine formira tim za upravljanje energijom, („energetski tim“) koji će imati odgovarajuća zaduženja, nadležnosti kao i odgovornosti, i koji će prethodno biti osposobljen za zaduženja koja su mu povjerena. Timom treba da rukovodi energetski menadžer koji izvještava nadležno ministarstvo u redovnim (propisanim) intervalima i na propisan način.

 

Portal Analitika