Abiznis

Do kraja godine 400 hiljada eura za čišćenja ukupnog toka Bojane

Postojala je realna opasnost da izgubimo ostrvo Ada, da se ono spoji sa velikom plažom, da izgubimo naš turistički dragulj, dragulj biodiverziteta i svega onoga što odlikuje Bojanu. Danas mo počeli sa tim radovima sa namjerom da u ovoj godini potrošimo 400 hiljada eura ali i da u narednoj godini nastavimo sa projektom čišćenja ukupnog toka Bojane do samog ušća - poručio je otpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović nakon današnje radne akcije u Ulcinju.
Do kraja godine 400 hiljada eura za čišćenja ukupnog toka Bojane
L.Đ.
L.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Simović je nakon radne akcje u Ulcinju kazao da su danas obišli početak radova na rijeci Bojani nakon hidrološki specifične godine.

''Imali smo jako mali proticaj Bojane kroz njen desni rukavac. Prije 10-15 dana kada smo izvršili mjerenje došli smo do upozoravajućih rezultata. Bojana je u desnom rukavcu imala proticaj od svega 3 odsto. Po međudržavnom sporazumu između Albanije i Crne Gore o upravljanju bila data garancija da desnim rukavcem treba da protiče 25 odsto Bojane. Dakle osam puta manje nego što je definisano međudržavnim sporazumom. Imamo problem, on je definitivno na račvi. Taj problem datira još više godina. Tu su nastale određene barijere koje usmjeravaju Bojanu da teče najvećim dijelom lijevim tokom. Postojala je realna opasnost da izgubimo ostrvo Ada, da se ono spoji sa velikom plažom, da izgubimo naš turistički dragulj, dragulj biodiverziteta i svega onoga što odlikuje Bojanu. Danas mo počeli sa tim radovima sa namjerom da u ovoj godini potrošimo 400 hiljada eura ali i da u narednoj godini nastavimo sa projektom čišćenja ukupnog toka Bojane do samog ušća. To će biti najbolji odgovor onoga što je ovogodišnja poruka i opomena od prirode. Ovo će biti odgovoran korak da riješimo negativnu pojavu koja šteti Bojani, među kojom je i pojava ljudskog faktora - sa aspekta zagađenja i divlje gradnje. Ta pojava mora da bude zaustavjena i moramo da imamo odgovoran odnos prema našim dragocjenostima kakvi su takvi i slični prirodni resursi'', kazao je Simović.

On je dodao da će Ulcinj u februaru dobiti modernu riblju pijacu.

''Obilaskom riblje pijace vidjeli smo projekat koji se realizuje kroz trojno partnerstvo Ministarstvo poljoprivrede - lokalna samouprava - norveška vlada, i da taj mali projekat privodimo kraju. Možemo reći da će ribari Ulcinja do kraja februara imati na raspolaganju jedan moderan objekat koji će ispunjavati sve najzahtjevnije standarde bezbjednosti hrane i gdje će moći da plasiraju svoju ulovljenu ribu. Pri tome taj projekat nosi i poruku da ćemo imati prodaju na samo jednom mjestu, da će prodaja biti iskontrolisana. Takođe svaki nelegalni izvor ribe će biti lako uočljiv i to će se vrlo lako prepoznati na tako organizovanom prodajnom mjestu. Potrošači će moći da trguju ribu ne kao što je to danas sa trotoara, sa ulica, nego u jednom modernom objektu koji će imati svoje rashladne komore i što će pripadati takvom kvalitetu ribe koja dolazi sa teritorije Ulcinja'', ističe Simović.

On je kazao i da je u planu ribarska luka.

''Takođe imamo izgradnju ribarske luke u Ulcinju. To će biti na lokaciji ispod Rta Đerani. Radi se projekat a već smo napravili pretpostavke da ga realizujemo sa Tikom. Ako bude potrebe za još sredstava ugovorili smo projekat sa svjetskom bankom gdje će značajan dio ugovorenih 30 miliona eura biti izdvojeno za sektor ribarstva. Mi vjerujemo da tu ribarsku luku možemo da izgradimo sa 500-600 hiljada erua. Luka je zamišljena da ima nekih 40 vezova, sa potrebnom obalnom infrastrukturom gdje je potrebno izgraditi prihvatne centre - takozvana mjesta prvog iskrcaja koja će takođe imati rashladne komore da ta izlovljena riba ima hladni put koji bi čuvao kvalitet hrane. Takođe smo se dogovorili da u najkraćem roku napravimo intervenciju na kanalu port Milena kako bi do izgradnje te ribarske luke, ribari mogli da nađu mirnije mjesto za vezivanje njihovih čamaca i malih ribarskih brodova'', zaključio je Simović.

Portal Analitika