Abiznis

Zaposliće još 43 inspektora za kontrolu prostora

Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaposliće još 43 urbanističko građevinska inspektora, saopšteno je Pobjedi iz ovog Vladinog resora koje je nedavno preuzelo 27 ovih inspektora od Uprave za inspekcijske poslove. - Primjena novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata zahtjeva i povećanje broja inspektora za urbanizam i građevinarastvo. 
Zaposliće još 43 inspektora za kontrolu prostora
PobjedaIzvor

Kontrolu nad njima imaće Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Nadležnosti nekadašnje tri inspekcije - zaštite prostora, urbanističke i građevinske sjediniće se u jednu, koja će imati ukupno 70 inspektora - objasnili su iz Ministarstva. Kontrola Usvajanjem novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ukinuto je izdavanje građevinske dozvole izuzev za složene inženjerske objekte.

- Zato smo zaključili da je potrebno pojačati kontrolu izdatih urbanističko-tehničkih uslova, izrađene projektne dokumentacije kao i načina izvođenja građevinskih radova na terenu. Smatramo da će sjedinjavanje nadležnosti nekadašnje tri inspekcije u jednu urbanističko građevinsku olakšati rad inspektorima a istovremeno i jasno definisati nadležnosti, čime će se poboljšati efikasnost. Nadležnosti su im velike ali je i planirani broj inspektora povećan u skladu sa planiranim obimom posla - kazali su iz resornog Ministarstva.

Kako su objasnili Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, planirano je da inspekcijski nadzor obavljaju: Direkcija za inspekcijski nadzor za južni region - 23 inspektora, Direkcija za centralni region - 26 inspektora i za sjeverni region - 20 inspektora. Obaveze inspektora su, kako su istakli iz MORT-a, da kontrolišu izgradnju objekata - trajnih, pomoćnih i privremenih na teritoriji Crne Gore. - Kontrola se odnosi i na one koji kreću sa izgradnjom objekta u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata ali i na one koji pokušavaju da grade u suprotnosti sa zakonom - kazali su iz MORT-a.

Uskoro će, kako su dodali, biti imenovan glavni inspektor urbanističko građevinske inspekcije budući da je u toku postupak donošenja odluke o imenovanju. Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović ranije je kazao da Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata ne predstavlja diskontinuitet u odnosu na dosadašnje zakone o planiranju prostora. - Čuli smo mnogo prigovora o prijedlogu zakona. Govori se o revoluciji i zaokretu od 180 stepeni, a ja bih prijedlog prije nazvao evolucijom nego revolucijom. Sve što je kvalitetno funkcionisalo (u prethodnom zakonu) – zadržano je. Djelovi koji se nijesu pokazali kao adekvatni način izrade planske dokumentacije i administrativne barijere – bili su ispitani - istakao je nedavno ministar Radulović. Prema njegovim riječima, novim prijedlogom zakona su identifikovane kritične tačke i predložena rješnja koja će obezbijediti četiri ključna elementa, odnosno cilja zakona. On obećava bolji kvalitet planske dokumentacije, kvalitetnije izgrađen prostor, efikasniji sistem nadzora i identifikovanje pojedinačne odgovornosti za sve što se dešava. Revizija Podsjetimo da se novim zakonom uvodi i revizija planskih dokumenata, da je lokalnim samoupravama omogućeno ,,ozbiljno učešće“ u sadržaju planske dokumentacije i aktivno učešće u izradi plana i definišu šta će se naći u njemu. Govoreći o planskoj dokumentaciji, ministar je rekao da će nju izrađivati stručni tim kojeg će imenovati Ministarstvo. Lokalne samouprave prijedlogom zakona dobijaju mogućnost da ,,aktivno učestvuju“ u planiranju prostora.

Novi Zakon je ranije dobio brojne kritike od stručne javnosti. Suštinska i sporna promjena, koja se uvodi novim zakonskim rješenjima, je centralizacija svih poslova u sistemu planiranja prostora na nivou Vlade, odnosno MORT-a. Na taj način Vlada želi da reguliše haotično stanje oko izrade prostornih planova i građevinskih dozvola, jer je do sada bilo aktivno 660 prostornih planova, a 300 ljudi izdavalo građevinske dozvole. Ukidaju se svi prostorni planovi opština, detaljni urbanistički planovi, državne i lokalne studije lokacije i urbanistički projekti, kojima je do sada uređivan prostor opštinskih teritorija. U planu je da postoje samo dva planska dokumenta - Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije Crne Gore.

Portal Analitika