Kultura

Finale nagrade "Milčik 2017"

U subotu 9.12.2017. godine u 19 h u Umjetničkoj galeriji »Miodrag Dado Đurić« otvara se prva izložba finalista “Nagrade Milčik.” Učesnici finalne izložbe “Nagrade Milčik YVAA 2017” će prije proglašenja i otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri donijeti konačnu odluku o dobitnici/ku Nagrade i saopštiti je na samom otvaranju izložbe.
Finale nagrade "Milčik 2017"
Portal AnalitikaIzvor

prvog izdanja Nagrade Milčik u sastavu: Miran Mohar (slovenački umjetnik, IRWIN, NSK), Svetlana Racanović (istoričarka umjetnosti i nezavisna crnogorska kuratorka), Vjera Borozan (istoričarka umjetnosti, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, profesorica na Liikovnoj akademiji u Pragu) i Nomaduma Rosa Masilela (spisateljica, istorička i umjetnica bazirana u NY) je u prvom kruga žiriranja 9.11. odlučio nominovati četiri umjetnice/ka. To su (prema abecednom redu): 

1. Brigita Antoni
2. Dante Buu
3. Ivana Radovanović
4. Siniša Radulović

Brigita Antoni (1987), završila je osnovne i postdiplomske studije grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju (2011). Iako je njen fokus tada bio na grafičkom dizajnu, najviše je privlači crtanje i vizuelna umjetnost, o čemu govori i nagrada za slobodan crtež na Fakultetu likovnih umjetnosti 2010. godine. Kroz svoje radove Brigita se bavi temama vezanim za iracionalna stanja svijesti kod čovjeka, neodređenost i misteriju vremena i prostora, i nekontrolisanim dešavanjima u ljudskom životu. Do sada je učestvovala na umjetničkim rezidencijama i izložbama kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu.
http://brigeeu.tumblr.com/

Dante Buu je rođen 1987. godine u Rožajama. Živi i radi između Rožaja, Sarajeva i Berlina. Učestvovao je, između ostalih, na izložbama Universal Hospitality 2, Centar za savremenu umjetnost Futura (Prag); Salon 13.Novembar, Umjetnička galerija Miodrag Dado Đurić (Cetinje); Ti ili Ja? Zajednička duša – Etika suživota (Melk); Dolasci/Odlasci, Galerija Centrum (Grac); Universal Hospitality, Bečke festivalske nedjelje – Stara pošta (Beč); To nije moja istorija, Štajerska jesen – Festival nove umjetnosti – < rotor > centar za savremenu umjetnost (Grac); 3. Bijenale savremene umjetnosti, Titov bunker (Konjic). Nedavne samostalne izložbe i intervencije u prostoru uključuju: Vikend ljubavnici I, Historijski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo); Bez naslova, Bar Saint Jean (Berlin); Dobrodošao Mustafa u život koji zaslužuješ (Grac), te Mama I am OK in the Neon Green, Galerija Duplex100m2 (Sarajevo).
https://www.youtube.com/watch?v=GujgjpgkUEM

Ivana Radovanović je rođena 1983. godine u Titogradu. Diplomirala je 2006. godine i magistrirala 2009. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Doktorilala je 2016. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu sa temom "Punjenje praznine - Prostorno skulpturalne forme." Trenutno radi na FLU Cetinje kao saradnica na predmetu Modelovanje sa crtanjem. Ivanini radovi su izlagani i nagrađivani internacionalno i u Crnoj Gori. Predstavlja Crnu Goru na 57. Venecijanskom bijenalu u Veneciji - VIVA ARTE VIVA.
www.ivanaradovanovic.com

Siniša Radulović je rođen 1983. godine u Podgorici. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je i magistrirao 2008. godine. Trenutno živi i radi u Podgorici. U poslednje dvije godine, boravio je u umjetničkim rezidencijima Q21, Museums Quartier i KulturKontakt u Beču. Njegov rad je izlagan, između ostalih, na izložbama: bijenale mladih 'Mediterranea 18' u Tirani, 'Donumenta: 14x14 under construction' (Regensburg, Njemačka), 'Borderland', Ausstellungsraum Klingental (Basel, Švajcarska), 'Meconio', Muestra de Nuevos Cineastas, Máster LAV - Audiovisual Laboratory of Creation and Contemporary Practice (Madrid, Španija), na 56. oktobarskom salonu 'Ljubavni zanos' u Beogradu…
www.sinisa.me


ISU - Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Nju Jorka, od ove godine prvi put dodjeljuje Nagradu Milčik. Nagrada će se u Crnoj Gori održavati bijenalno i za jednu umjetnicu ili umjetnika obezbjeđuje potpuno pokriven dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Nju Jorku i samostalnu izložbu po povratku u Crnu Goru.

Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića. Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova (Milija i Čilikov: Milčik).
U okviru dodjele Nagrade Milčik, produciraće se ograničena serija Milčik čokolada, od kojih će jedna biti uručena kao nagrada, a mali broj ponuđene na aukciji za fond nagrade Milčik. Na ovaj način umjetnik Milija Pavićević postaje i jedan od ključnih pokrovitelja nagrade te u tom kontekstu umjetnički rad Milčik aktivira svoje značenje i jednim dijelom ukazuje na važnost njegovanja međusobnog poštovanja i podrške u kulturi, kao i ulaganja u umjetnost i umjetnike. 

Organizacijom Nagrade Milčik nastoji se stvoriti pozitivan kontekst oko hrabrosti mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identifikovati. Cilj formiranja nagrade je zato pružanje podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umjetničkoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umjetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umjetničkog svijeta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmjenu između zemalja koje su već u programu.
 

Portal Analitika