Abiznis

Opcije za reformisanje sistema prijevremenog penzionisanja

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić govorio je danas, 05. decembra 2017. godine na prezentaciji Studije „Opcije za reformisanje sistema prijevremenog penzionisanja za posebna i opasna zanimanja u Crnoj Gori“, u organizaciji Svjetske banke.
Opcije za reformisanje sistema prijevremenog penzionisanja
Izvor

Dosadašnja saradnja Vlade Crne Gore i Svjetske banke, posebno u aktivnostima na reformi penzijskog sistema, pokazala se kao izuzetno dobra i otvorena, što je rezultiralo pozitivnim poslovnim odlukama.

Ministar Purišić osvrnuo se na rezultate koji su realizovani uz podršku Svjetske banke koja kontinuirano pruža stručnu i ekspertsku pomoć Crnoj Gori.

„Reforma penzijskog sistema, započeta 2003. godine reformom sistema tekućeg finansiranja podržana je i kreditirana od strane Svjetske banke kroz Projekat Investiranje u administraciju penzijskog sistema. Reforma se odvijala u nekoliko faza koje su za cilj imale obezbjeđenje stabilnosti i finansijske održivosti ovog sistema. 

Saradnja sa Svjetskom bankom nastavljena je i tokom 2010. godine, kroz aktivnosti vezane za utvrđivanje radnih mjesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. 

Naime, zahvaljujući finansijskoj podršci Svjetske banke angažovana je renomirana institucija, koja je napravila Listu radnih mjesta na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem. Ta lista je bila osnov za donošenje podzakonskih akata kojima se reguliše staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.

U prethodnom periodu eksperti Svjetske banke radili su na izradi PROST modela, čija je svrha simulacija funkcionisanja penzijskog sistema kroz određeni vremenski period, a koji je namijenjen kontroli penzijskih sistema i analize mjera penzijske politike za Crnu Goru. S tim u vezi eksperti Svjetske banke su u proteklom period održali dvije obuke na pomenutom modelu. 

Crna Gora je 2004. i 2011. godine izvršila dvije značajne reforme penzijskog sistema.

Međutim, rezultati ovih reformi znatno su neutralisani propisivanjem ad hoc posebnih – povoljnijih uslova penzionisanja za pojedine kategorije osiguranika. 

Zbog toga je neophodno nastaviti reformu penzijskog sistema, usaglašenu sa politikama Evropske unije, koja bi bila usmjerena na sprječavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja, u kom cilju smo zatražili i dobili stručnu pomoć i podršku Svjetske banke. 

Rezultat te podrške je izrada Studije “Opcije za reformisanje Sistema prijevremenog penzionisanja za posebna i opasna zanimanja u Crnoj Gori”, koju su pripremili eksperti Svjetske banke i koja će biti prezentovana u nastavku.

Studija je bazirana na analiziranju crnogorskog penzijskog sistema, upoređivanje prakse prijevremenog penzionisanja u Crnoj Gori sa praksom i reformskim trendovima u Evropskoj uniji, pogotovo na području posebnih i opasnih zanimanja te predstaviti preporuke o mogućim smjernicama za reformu i unaprjeđenje postojeće prakse“.

Na prezentaciji je upoređena praksa prijevremenog penzionisanja u Crnoj Gori sa praksom i reformskim trendovima u EU, pogotovo na području posebnih i opasnih zanimanja i predstavljene su preporuke o mogućim smjernicama za reformu i unapređenje postojeće prakse.

Portal Analitika