Region

SIPA uhapsila 13 Bošnjaka za zločin u Konjicu

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po zahtjevu Tužilaštva BiH, jutros su na području Konjica i Sarajeva uhapsili 13 osoba osumnjičenih za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima tokom 1992. godine na području opštine Konjic, saopšteno je iz SIPA.
SIPA uhapsila 13 Bošnjaka za zločin u Konjicu
Novosti.rsIzvor

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da su uhapšeni Šefik Nikšić (72), Adnan Alikadić (55), Mitko Pirkić (55), Safaudin Ćosić (43), Muhamed Cakić (49), Ismet Hebibović zvani "Broćeta" (61), Redžo Balić (65), Hamed Lukomirak (46), Almir Padalović (49), Sead Jusufbegović (76), Senaid Ćibo (50), Agan Ramić (55) i Esad Ramić (51).

- Radi se o nekadašnjim funkcionerima struktura Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu, osumnjičenim za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima - rekao je Grubešić.

On pojašnjava da su svi pod istragom zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

- Osumnjičeni su za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. u Konjicu i okolini koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Među zločinima je veći broj ubistava, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava - istakao je Grubešić.Šefik Nikšić, ratni zamjenik komandira policijske stanice Konjic, uhapšen je zbog dovođenja u vezu sa ubistvom ranjenog Srđana Koprivice 27. maja 1992. u Bradini. Almir Padalović, stražar u logoru Čelebići je 27. jula 1992. u tom logoru pucnjem iz poluautomatske puške ubio Željka Klimentu, zvanog Keljo.

Među uhapšenim je i Mitko Pirkić, zvani Mitke, nekadašnji komandant diverzantsko-izviđačke jedinice "Akrepi" zbog osnovane sumnje da je 27. maja 1992. na lokalitetu Bratosovo ubio Ratomira Draganića. Ratomir je pošao u svoje selo zajedno sa kćerkom Željkom i nosio unuku Milicu koja je imala dvije godine i osam mjeseci. Na putu su ih sačekali "akrepi" predvođeni Mitketom Pirkićem. Ratomira su odmah ubili, pred kćerkom i unukom.

Uhapšeni Redžo Balić je već bio osuđen zbog likvidacije bračnog para Jelenka i Anđe Đorđić, te Sofije i Mare Đorđić iz Zukića koje je ubio 13. jula 1992.

Almir Alikadić, bivši inspektor kriminalističke policije je po svjedočenju Željka Klimente, a koje su čuli logoraši u Čelebićima, lično učestvovao u njegovom premlaćivanju 31. maja 1992. kada su mu skoro sva rebra bila polomljena.

U akciji SIPA uhapšen je i Agan Ramić, bivši komandir lokalne jedinice TO u selu Brđani, u vrijeme kada su u svojoj kući u tom selu 26. i 27. januara 1993. godine ubijeni Boško Draganić (72) i njegove dvije snahe Biljana (37) i Milica Draganić (38). Vjeruje se da su imena ubica ovo troje Draganića njemu poznata.

Juče je uhapšen i dr Sead Jusufbegović, ginekolog u konjičkoj bolnici, osumnjičen za zlostavljanje Srpkinja u toj medicinskoj ustanovi. Safudin Ćosić i Mustafa Cakić Car sumnjiče se za ubistvo jednog srpskog civila.

Portal Analitika