Moda

Lućano Beneton se vratio da spasi kompaniju

Lućano Beneton, jedan od osnivača istoimene italijanske modne firme, najavio je da se sa 82 godine vraća na čelo kompanije kako bi pokušao da je oporavi, izrazivši nezadovoljstvo zbog pogoršanja njenog stila i bilansa.
Lućano Beneton se vratio da spasi kompaniju
Portal AnalitikaIzvor

Tri brata, jedna sestra, malo novca, ali mnogo mašte i volja za uspeh - priča firme Beneton je, kao često u Italiji, priča jedne porodice.

Kompanija je zvanično osnovana 1965. u Poncano Venetu, selu na sjeveroistoku Italije, prema ideji najstarijeg brata, Lućana. Ubrzo su njihovi mali, mekani vuneni džemperi u raznim bojama osvojili mnoge.

Uspjeh Ujedinjenih boja Benetona (United Colors of Benetton) je rastao dok nije postao planetarni, između 1982. i 2000. godine, sa šokantnim reklamnim kampanjama fotografa Olivijera Toskanija, kao što je slika crnkinje kako doji bijelo dijete.

Međutim od početka ove decenije popularnost te robne marke stalno opada.

Zato je Lućano Beneton „bijesan“ i odlučio je da ponovo preuzme stvar u svoje ruke. On je 2012. godine ostavio upravljanje svom sinu Alesandru kako bi istraživali nove strategije i oslobađali energiju mlađih. Kasnije je upravljanje povjereno menadžerima van kruga porodice.

- U 2008. godini, kada sam počeo da napuštam firmu, ona je imala 155 miliona eura aktive, a ja je ponovo preuzimam sa 81 milion pasive 2016. godine. I ove godine će biti još gore. Za mene je to nevjerovatna tuga - rekao je on u intervjuu za dnevni list La Republika.

0112ben- Dok su nas drugi imitirali, firma je gubila svoje boje. Sami smo propali. Radnje koje su bile izvori svjetlosti postale su mračne i tužne, kao one u komunističkoj Poljskoj. Zatvorili smo prodavnice u Južnoj Americi i u SAD - rekao je Beneton.

Ali prema njegovim riječima, „najveći grijeh“ je bio što su prestali da proizvode džempere i dodao da je to „kao da povučete vodu iz akvadukta“.

- Uprava je bila loša, ali ne u pravnom smislu. Greške su neshvatljive, kao da je onaj koji je vodio firmu to radio namjerno - rekao je Beneton.

Lućano Beneton odlučio je da se vrati sa sestrom Đulijanom, koja ima 80 godina, i da ponovo počne da pravi džempere, i sa Olivijerom Toskanijem koji je osmislio novu reklamnu kampanju.

Kampanja je danas pokrenula novu reklamu kampanju sa temom integracije i slikama grupe od 28 djece 13 različitih nacionalnosti.

- Pripremamo novi proizvod, obnovićemo prodavnice, proučićemo boje, sve ćemo reorganizovati - rekao je Lućano Beneton.

Upitan da li su ugrožena radna mjesta, on je odgovorio da će dati šansu svima, ali da je potrebno da se kompanija rastereti. Broj zaposlenih u Benetonu pao je sa 9.766 u 2008. godini, na današnjih 7.328 danas.

 

Portal Analitika