Abiznis

Savjet CBCG usvojio finansijski plan za 2018. godinu

Savjet Centralne banke Crne Gore održao je danas osamnaestu sjednicu, kojom je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić. Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za septembar-oktobar 2017. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2017. godini.



Savjet CBCG usvojio finansijski plan za 2018. godinu
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je usvojio Finansijski plan Centralne banke Crne Gore za 2018. godinu, koji je pripremljen na osnovu izvršenja finansijskog plana za devet mjeseci 2017. godine i projekcija očekivanih prihoda i rashoda u narednoj godini. Planom se obezbijeđuju potrebni uslovi za ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija CBCG, a pripremljen je u skladu sa principima racionalnog i odgovornog poslovanja. U tom smislu, troškovi poslovanja zadržani su na istom nivou kao i u 2017. godini. Sa druge strane, ukupni prihodi su planirani u iznosu koji je za 8% viši u odnosu na plan za 2017. godinu.

Na današnjem Savjetu usvojen je i set odluka kojima se obezbjeđuju preduslovi za primjenu Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 9 (MSFI 9) od 01.01.2018. godine, kojim se na novi način vrednuju finansijska imovina i obaveze banaka. U tom smislu, izmijenjene su odluke kojima se uređuje upravljanje kreditnim rizikom u bankama, adekvatnost kapitala banaka, kontni okvir banaka i izvještavanje banaka prema CBCG.

U cilju usaglašavanja sa izmjenama i dopunama Zakona o CBCG,Savjet je usvojio i Odluku o bližim uslovima za davanje kredita bankama u slučaju potreba za likvidnošću.Ovom odlukom definisani su uslovi pod kojima CBCG može odobriti kredit za likvidnost poslovnoj banci. Osim što kredit mora biti obezbijeđen propisanim sredstvima obezbjeđenja i što se može koristiti isključivo za izmirivanje dospjelih obaveza prema deponentima i drugim povjeriocima, neohodno je da budu ispunjeni i uslovi da je banka solventna, a u slučaju uzimanja dnevnog i noćnog kredita i da je za održavanje dnevne likvidnosti iskoristila 50% izdvojenih sredstava obavezne rezerve.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o bližim uslovima za davanje kredita bankama za održavanje likvidnosti (Službeni list Crne Gore, broj 15/11), kao i Odluka o odobravanju finansijske pomoći u krajnjoj instanci (Službeni list Crne Gore, broj 15/11), čime se ispunjava zahtjev postavljen pregovaračkim poglavljem 17 – Ekonomska i monetarna politika, u dijelu koji se odnosi na institucionalnu nezavisnost centralne banke i zabranu monetarnog finansiranja.

Radi usklađivanja sa propisima Evropske centralne banke, Savjet je usvojio Odluku o izvještajima koji se dostavljaju CBCG o platnom prometu. Ovom odlukom utvrđuju se obveznici, sadržaj, način i rokovi za dostavljanje CBCG podataka o platnom prometu, koje ova institucija koristi u statističke svrhe, radi praćenja platnog prometa, uključujući i korišćenje platnih instrumenata u Crnoj Gori.

Na današnjoj sjednici, Savjet je utvrdio Smjernice za primjenu međunarodnih restriktivnih mjera od strane banaka i finansijskih institucija i o nadzoru nad primjenom tih mjera. Utvrđivanjem ovih smjernica realizuje se preporuka FATF-a, Međunarodnog tijela zaduženog za uspostavljanje standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Savjet je razmatrao i usvojio Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka i MFI. Konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke tokom septembra i oktobra realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2017. godini.U Izvještaju o poslovanju banaka i MFI konstatovano je da je poslovanje banaka tokom trećeg kvartala ove godine karakterisao rast svih ključnih bilansnih pozicija - aktive, kredita i potraživanja, depozita i kapitala. Kreditna aktivnost banaka je intenzivirana, a učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim je, na kraju septembra, iznosilo 7,40%, što je pad od 21,57%, na godišnjem nivou. Koeficijent solventnosti na agregatnom nivou iznosio je 16,78%, što je iznad regulatornog minimuma (10%). Visok nivo likvidnosti i solventnosti bankarskog sektora, uz navedene tendencije, doprinosi njegovom nesmetanom funkcionisanju, a time i očuvanju i jačanju finansijske stabilnosti. Banke su, u toku trećeg kvartala, iskazale pozitivan finansijski rezultat, u iznosu od 30 miliona eura.

Savjet je, na današnjoj sjednici, razmotrio i druga tekuća pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Portal Analitika