Svijet

Značajna pobjeda za pravdu

"Mladić je kriv za genocid u Bosni", naslov je glavne vijesti na sajtu BBC, a udarna vijest na CNN glasi "Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju".
Značajna pobjeda za pravdu
agencijeIzvor

I francuski "Mond", kao i ruska "Raša tudej" objavili su informaciju o presudi Mladiću kao najvažniju vest dana. 

Osim što su objavili presudu, pojedini svjetski mediji osvrnuli su se i na tok suđenja, posebnu pažnju posvećujući trenutku u kojem je Mladić izbačen iz sudnice. 

I poznate svjetske novinske agencije pod oznakom hitno objavile su presudu Mladiću. 

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozdravio je presudu bivšem komandantu VRS generalu Ratku Mladiću kao "značajnu pobjedu za pravdu".

Mediji u regionu sa većom pažnjom pratili su tok suđenja i izricanje presude, te su portali u BiH ispunjeni naslovima u vezi sa Mladićem. 

Na sajtu "Dnevnog avaza", osim glavne vijesti da je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, objavljeni su i naslovi: "Naser Orić ekskluzivno za Avaz: Sud je svoje rekao, Mladić mora odgovarati i pred svojim narodom", "Grabovica: Mladić je pokazao u sudnici kakva je kukavica", "Mehmedović: Mladić je zvijer u ljudskoj koži, konačno je došlo vrijeme da se prestane sa negiranjem genocida"... 

"Klix.ba" objavio je desetak vijesti i članaka na svojoj naslovnoj strani o Ratku Mladiću, a među najvažnijima su: "Transparent Ratku Mladiću u Sarajevu: I bez suda mi znamo da si kriv", "Munira Subašić: Žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne, tužićemo Srbiju i RS"... 

Radio-televizija RS objavila je udarnu vijest o presudi Mladiću i najavu konferencije za novinare lidera RS Milorada Dodika koja će biti održana u 15 časova.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je da današnja presuda ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima. 

"Ovom presudom će porodice žrtava vjerovatno dobiti djelimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretacije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra", kazao je Ljajić. 

Dodao je da se "nažalost svih ovih godina mnogo manje govorilo o patnjama žrtava, a mnogo više o onima koji su te zločine počinili, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost". 

Narodni poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocijenio je da je presuda Haškog suda izrečena generalu Mladiću, spuštenje zavjese na najveću sramotu u istoriji svjetskog pravosuđa. 

"Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavjesu na najveću sramotu u istoriji svjetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vijekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto", naveo je Marković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. 

To, prema njegovim riječima, znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv.

Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj. 

Lider SRS Vojislav Šešelj ocijenio je da je presuda Ratku Mladiću politička. 

"Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske", rekao je Šešelj za Pink televiziju. Sve tačke optužnice govore o udruženom zločinačkom poduhvatu, što, navodi Šešelj, za Tribunal znači da nema potrebe da se objašnjava kako je šta uradio i gdje je direktna veza.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević izjavio da presuda ratnom komandantu Vojske RS ne treba da bude povod za slavlje ni u jednoj zemlji Zapadnog Balkana već momenat kada svi treba da se zamisle kako je tako nešto moglo da se desi. Prema njegovim riječima, presuda treba da bude iskorišćena da svi razmisle o tome kako su takvi ratovi mogli da se dogode 90-ih godina. 

On je naveo da sudski utvrdjene činjenice ne treba da budu podložne politizaciji.

"Iako očekujem da se danas jave neki ljudi koji će pokušati da presudu politizuju, zarad žrtava se treba uzdržati od toga", rekao je on. 

Lider LSV Nenad Čanak je na Tviteru objavio da bi trebalo osuditi i ideologiju kao i sve one koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili.

"Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni da ponove. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama. Jako je važno, međutim, da tu zločinačku organizaciju i njihovu krivicu nipošto ne treba dovoditi u vezu sa čitavim narodom. To bi bilo nepravedno i neistinito", naveo je Čanak. 

Srpski pokret obnove je saopštio da je Haški sud izrekao presudu Ratku Mladiću "a ne ni Srbiji ni srpskom narodu". SPO je naveo i da "Srbiju i srpski narod ne brane nego ih sramote i kriminalizuju svi koji presudu jednom čovjeku proglašavaju za presudu srpskom narodu i državi". 

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković je ocijenio da je presuda Haškog tribunala normalna i očekivana i da je loše što se krivci za događaje iz 90-ih tek sada kažnjavaju.

"Tu nije bilo dileme da li je on kriv što se to dogodilo i da li je mogao da spriječi zlodjela koja su činjena navodno u naše ime i tu ja presudu tumačim kao normalnu i očekivanu", rekao Živković.

"Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga", rekao je Živković agenciji Beta. 
On je dodao da je Mladić sigurno imao komandnu odgovornost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao, poslije presude Ratku Mladiću, da svi građani Srbije "od danas počnu da gledaju u budućnost".

"Da ne spuštamo glavu ni pred kim, ali da idemo u budućnost, da razmišljamo gdje i kako ćemo živjeti mi i naša djeca, kako ćemo čuvati mir i stabilnost u regionu. Kako ćemo da renoviramo fabrike i da stvaramo nove. Da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od znoja stvaramo bolju zajedničku budućnost", rekao je Vučić.

Kako je rekao, on nije direktno pratio izricanje presude Ratku Mladiću, ali je pretpostavio kakva će biti. 
"Srbija je uvijek poštovala žrtve drugih naroda, nisam siguran da su drugi pokazivali tu vrstu pijeteta prema našim. I to je naš posao, ne da imamo pravo da zaboravljamo, već da imamo obavezu da gradimo drugačiju budućnost", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je rekao da je poruka za cijeli region da "nije dan ni za radost ni za tugu, već da se zamislimo šta želimo u budućnosti". 

"Svima da poručim da nije vrijeme da se Srbima staje na otvorenu ranu, a plašim se i da kada bi Srbi počeli da mrze sve oko sebe, da bismo se vratili u prošlost", rekao je on. 

Osvrnuo se i na međunarodnu zajednicu. 

"A poruka o lekcijama drugih iz cijelog svijeta, koji su jedva dočekali da lupe Srbiju po glavi - zaustavite se sa licemerjem. Ako vi ne umijete da mislite na budućnost, pustite nas da o tome razmišljamo", rekao je Vučić. 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da presuda Ratku Mladiću nije iznenađenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti, kako bi Srbija konačno bila stabilna državu. 
 

Portal Analitika