Svijet

Bivša seksualna robinja o svim užasima zatočeništva u ID-u

Nakon što su joj ubili šestoricu braće i majku, Nadja je oteta iz svog sela i odvedena na sjever Iraka, gdje je bila seksualna robinja tri godine. Uspjela je da pobjegne, a sada joj je cilj da istjera pravdu.
Bivša seksualna robinja o svim užasima zatočeništva u ID-u
24sataIzvor

Nadja Murad je svoja jeziva iskustva o zatočeništvu u Islamskoj državi opisala u svojoj knjizi “Zadnja djevojka: Moja priča o zatočeništvu i borbi protiv Islamske države“ u kojoj se osvrnula na tri najgore godine u svom životu. 

Te 2014. godine bila je jedna od 7.000 žena i djevojčica pripadnica Jezida koje su oteli sunitski muslimani. Tada dvadesetjednogodišnja Nadja bila je registrovana kao robinja, a imala je čak i identifikacionu fotografiju kako bi moglo da joj se uđe u trag ako pobjegne. 

Njen vlasnik, visoko rangiran član ID-a Hadži Salma rekao joj je da je ona njegova četvrta seksualna robinja i kako su prethodne tri postale muslimanke. 

“Jezidi su nevjernici – zato ovo radimo. To je za tvoje dobro“, rekao joj je. 

Za Nadju se činilo da postoji samo silovanje. U jednom trenutku pokušala je da pobjegne, obukla je burku i izašla kroz prozor. Čuvar ju je uhvatio, a njen vlasnik ju je kaznio bičevanjem, a onda je prosledio svojim stražarima. U knjizi navodi i jeziv detalj da su je tada čak šestorica muškaraca silovala dok se nije onesvijestila.

Prije nego što su je prodali u Siriju, uspjela je da preskoči zid bašte svog „vlasnika“ u Mosulu. Lutala je ulicama, zamotana u burku, a na kraju je pokucala nekome na vrata. Iako je to bio vrlo rizičan potez, upalilo je. 

“Porodice u Iraku i Siriji živjele su normalne živote dok smo mi bile mučene i silovane. Gledali su u nas dok smo prolazili ulicama s našim vlasnicima, pustili su nas da vrištimo na pijacama roblja“, opisuje u svojoj knjizi. 

Nadja trenutno živi u Njemačkoj, gdje se bavi akcijama za dobrobit zajednice svog naroda. Želi da njena knjiga pomogne u oslobođenju ovog naroda i suđenju Islamskoj državi, a u tome joj pomaže i advokatica za ljudska prava Amal Kluni. 

“Najviše od svega želim da budem posljednja djevojka na svijetu sa ovakvom pričom“, naglasila je.

Portal Analitika