Politika

Lončar: Tražio sam smjenu Kadijevića! Vladimir Popović spriječio da Jugoslavija gladuje

Posljednji šef diplomatije SFRJ Budimir Lončar u Živoj istini, koja je na programu śutra od 14 sati, svjedoči da NATO nije razmatrao napad na JNA, iako je bio očigledan pakt Slobodana Miloševića sa Veljkom Kadijevićem da Armiju stavi u funkciju stvaranja Velike Srbije.
Lončar: Tražio sam smjenu Kadijevića! Vladimir Popović spriječio da Jugoslavija gladuje
Portal AnalitikaIzvor

Lončar kaže da se već '90-te moglo naslutiti da su Milošević i Kadijević imali plan o rascjepu Jugoslavije. Međunarodna zajednica je, poručuje, željela miran rasplet i ističe da intervencija NATO-a nijednog trenutka nije bila opcija.

"Nije tu bilo ni pitanje NATO-a, niti bilo kakve vojne intervencije, već asistencije da se što bolje demokratskim putem raspletu suprotnosti koje su u međuvremenu isplivale na površinu"- navodi Lončar.

Lončar u Živoj istini otkriva da je od Anta Markovića tražio da smijeni Kadijevića sa mjesta ministra odbrane i razloge zbog kojih je tadašnji predsjednik savezne Vlade odbio njegov prijedlog.

Govorio je i o ulasku Crne Gore u NATO, rekavši da je crnogorsko rukovodstvo bilo pametno jer je došlo do pacifizacije, odnosno smirivanja tenzija na Balkanu. Pozdravlja viziju bivšeg premijera Mila Đukanovića, koji bi kaže, u konačnom, trebalo da znači i ulazak naše zemlje u EU.

"On je smatrao da treba zaokružiti suverenitet Crne Gore ulaskom u NATO i mislim da je to bilo pravilno. To je zapravo definitivno razlaz i zaokruživanje suvereniteta Crne Gore i to jeste jedan poraz srpske aspiracije"- navodi on.

Jedan od najpriznatijih svjetskih diplomata s kraja prošlog vijeka govori i o četvorici svojih kolega, Crnogoraca, koji su, svaki na svoj način, obilježili jugoslovensku diplomatiju; o Vladimiru Popoviću, Veljku Mićunoviću, Mišu Pavićeviću i Miljanu Komatoni.

"Odnos između Tita i Mićunovića je jedan primjer koji osvjetljava, koliko sujetu, toliko jednu Titovu sposobnost da nadvisi svoju sujetu i uvaži ono što je kod jednog upornog Crnogorca bilo u diplomatskoj službi"- priča Lončar.

Izdvajamo i sjećanje Lončara na početak pedesetih godina, kada je Vladimir Popović, tada ambasador Jugoslavije u SAD, nesvakidašnjom diplomatskom inicijativom obezbijedio pomoć u hrani i spasio Jugoslaviju od gladi.

Živa istina, Antena M

 

Portal Analitika