Region

Hag odbio zahtjev za odgađanje presude Mladiću

Sudije Haškog tribunala odbile su zahtjev odbrane Ratka Mladića da se odgađanje izricanje presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, optuženom za genocid i ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.
Hag odbio zahtjev za odgađanje presude Mladiću
Portal AnalitikaIzvor

Mladićevi advokati zatražili su prošle nedjelje da izricanje presude, zakazano za 22. novembar, bude odgođeno dok srpski ljekari ne utvrde da li je Mladić mentalno i fizički sposoban da učestvuje u procesu.

Branioci tvrde da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršalo tokom njegovog boravka u pritvoru od proljeća 2011. godine, usljed neadekvatnog liječenja.

Sudije Haškog tribunala navele su u današnjoj odluci da izvještaji nezavisnih medicinskih stručnjaka i sudskih ljekara „pokazuju da je zdravlje optuženog i dalje stabilno“.

Branko Lukić, advokat Mladića kaže da prema posljednjim informacijama koje ima, posjeta ljekara bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, ipak neće biti omogućena i da je to pitanje za sada zatvoreno za javnost.

- Sigurni smo da je zdravstveno stanje generala Mladića jako loše. Sada, da li Tribunal nalazi da je ipak važnije izreći presudu nezavisno od njegovog zdravstvenog stanja, kao što je rekla gospođa Artman - presuda može da se izrekne i bez njegovog prisustva, dešavalo se i ranije, znamo u predmetu Šešelj. Međutim, mi nemamo ništa protiv toga. Mi hoćemo da se naš klijent liječi, da se izliječi i da može eventualno aktivno da učestvuje u nastavku postupka ukoliko do njega dođe - rekao je Lukić za TV N1.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95. godine.

N1 Info

Izvor: Reuters

Portal Analitika