Abiznis

Komplikacije oko poreske reforme pritisnule indekse

Na Vol stritu su u četvrtak berzanski indeksi pali s rekordnih nivoa, što je posljedica neizvjesnosti u vezi sa poreskom reformom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pritiska na dionice tehnoloških kompanija.
Komplikacije oko poreske reforme pritisnule indekse
Portal AnalitikaIzvor

Dow Jones oslabio je 0,43 odsto, na 23.461 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 odsto, na 2.584 poena, a Nasdaq indeks 0,58 odsto, na 6.750 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad tih indeksa s rekordnih nivoa najviše je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati poreska reforma, nakon što su republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj predlog zakona koji se znatno razlikuje od predloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu.

Prema predlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 odsto odgodilo bi se za godinu, dok bi se na male preduzetnike primjenjivali poreski odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi predlozi iz Senata dodatno su zakomplikovali ionako komplikovanu situaciju, nakon što su prije desetak dana republikanski zastupnici u Zastupničkom domu predložili smanjenje poreske stope kompanijama s 35 na 20 odsto i poreza građanima.

Međutim, predložili su i ukidanje nekih popularnih poreskih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa.

Uz to, taj bi predlog doveo do povećanja javnog duga za otprilike 1,5 biliona USD u narednih deset godina, pa je pitanje, kažu analitičari, kako će se taj uticaj na budžet anulirati.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a S&P 500 indeks porastao je oko 21 odsto, djelimično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

"Od izbora je prošla godina, a tržište je snažno poraslo na osnovu nade da će Trump ispuniti obećanja. Iako se na reformi radi, malo je dosad postignuto. Ako se ne postigne napredak u pregovorima, tržište kapitala će vjerovatno zastati, a možda će uslijediti i korekcija cijena, ako se ne postigne značajniji napredak", kazao je strateg u firmi JonesTrading, Michael O'Rourke. 

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše je, 1,3 odsto, oslabio industrijski sektor.

Tehnološki sektor je skliznuo 0,85 odsto, što je posljedica pada cijena dionica Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea i Facebooka.

Tehnološki sektor je najveći dobitnik ove godine, s rastom od 37 odsto, pa su se ulagači zbog neizvjesnosti u vezi sa poreskom reformom odlučili povući dio zarade s tržišta, objašnjavaju analitičari.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 odsto, na 7.484 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,49 odsto, na 13.182 poena, a pariski CAC 1,16 odsto, na 5.407 bodova.

Portal Analitika