Svijet

Senatori o "invaziji" na Koreju: To bi bila katastrofa

Grupa senatora pozvala je na nastavak diplomatskih napora u rješavanju Korejske krize, nakon što je Pentagon objavio izvještaj o mogućem vojnom rješenju.
Senatori o "invaziji" na Koreju: To bi bila katastrofa
Portal AnalitikaIzvor

Kako je navedeno u izvještaju, SAD bi sjevernokorejski nuklearni arsenal mogle da stavi pod kontrolu samo uz kopnenu invaziju, a senatori smatraju da je "ulog prevelik".

"To je duboko uznemirujuće i moglo bi da izazove stotine hiljada, čak i milione žrtava za prvih nekoliko dana borbe", navodi se u pismu koje je objavio demokrata Ted Liju.

Potpisnici su vojni veterani i senatori iz oba tabora, a kako navode, ulazak u kopnene okršaje sa Sjevernom Korejom bi bio "katastrofalan i po američke trupe i po saveznike". 

"Vojni vrh se, izgleda, saglasio oko onoga što smo znali sve vrijeme, a to je da ne postoje dobre vojne opcije za Sjevernu Koreju. Invazija bi dovela do katastrofalnih gubitaka života trupa SAD i američkih civila u Južnoj Koreji. Takođe, to bi izazvalo smrt miliona južnokorejaca i ugrozilo živote trupa i civila u Guamu i Japanu", navodi se u pismu. 

Takođe, ističe se da izvještaj Pentagona potvrđuje da "Sjeverna Koreja ne bi odoljela upotrebi zaliha biološkog i hemijskog naoružanja". 

"Naša namjera je da narod Amerike razumije kakav bi ulog bio kada bismo kao nacija potražili rješenje vojnim putem", navodi se. 

Oni dodaju da bi invazija uticala na živote 25 miliona ljudi na obje strane korejske granice, a među njima je i više od 100.000 Amerikanaca. 

"Pomisao da bismo mogli da pošaljemo trupe i trošimo resurse na još jedan rat u kome potencijalno ne bismo mogli da pobjedimo je zastrašujuća. Predsjednik bi morao da prestane sa provokativnim izjavama koje otežavaju diplomatske opcije i dalje ugrožavaju američke trupe", navodi se u pismu. 

Na kraju, senatori navode da vojni izvještaj pokazuje da se prvo moraju iscrpiti sve diplomatske i ekonomske opcije. 

"Ako predsjednik Tramp namjerava da iskoristi vojnu opciju, mora izaći pred Kongres. Ulozi su preveliki, a potencijalni ishod bi mogao da bude suviše strašan da bi Tramp mogao da krši svoju ustavnu dužnost da od Kongresa traži dozvolu da koristi silu".

 

 

Portal Analitika