Abiznis

Vodovod Bar: Prihodi 10 odsto veći, fakturisano 11,6 odsto više vode

Rezultati poslovanja na kraju trećeg kvartala tekuće godine ukazuju da društvo Vodovod i kanalizacija Bar bilježi pozitivno poslovanje, koje je karakteristično i za prethodne poslovne godine. Rezultati poslovanja posmatrani kroz fakturisanje potrošene količine vode pokazuju da se planske projekcije u potpunosti ostvaruju, izjavila je za Portal Analitika Milena Đonović, pomoćnik finansijskog direktora u barskom Vodovodu.
Vodovod Bar: Prihodi 10 odsto veći, fakturisano 11,6 odsto više vode
Portal AnalitikaIzvor

Ukupno ostvareni prihodi za devet mjeseci su u odnosu na prošlu poslovnu godinu veći za 11,73 odsto. Prihod od osnovne djelatnosti, koji u ukupnim prihodima učestvuje sa 87,57 %, bilježi rast od 10,06 odsto u odnosu na 2016. godinu. 

-Takođe evidentno je i povećanje prihoda od ostalih usluga za 42,79 odsto, a razlog tome su u  najvećoj mjeri naplaćene naknade od potrošača koji su bili bespravno spojeni na distributivni sistem. Iz  navedenog se može zaključiti da je Vodovod istrajan u namjeri da nelegalne korisnike legalizuje ili potpuno isključi sa mreže i sankcioniše u skladu sa zakonom.  Ukupni rashodi u odnosu na isti period prošle godine bilježe rast od 18,13 odsto. Osnovni razlog povećanja rashoda  se odnosi na trošak po osnovu preuzimanja vode iz sistema Regionalnog vodovoda i to  za 40,19% i na troškove električne energije 28,73 odsto-  navela je Đonović. 

U ljetnjim mjesecima, koji su ove godine zapamćeni po izuzetno nepovoljnih hidrološkim uslovima, što je dovelo do opadanja izdašnosti izvorišta, Vodovod Bar je, kako je naglasila, ulagao izuzetne napore kako bi  sistem vodosnadbijevanja ostao stabilan.

-U prilog tome idu i činjenice da je za tri mjeseca (jul, avgust i septembar) preuzeto 645.886 m³, što je u  odnosu na ugovorene količine više za 15,34 odsto, a u odnosu na 2016,  više za 35,12 odsto (167.886 m³) . Za mjesec jul preuzeto je 238.249 m³,što je u odnosu na ugovorenu količinu više za 18,53 odsto i za 27,07 odsto više u odnosu na 2016. godinu. U avgustu je preuzeto 286.157m³, za 52,62 odsto više nego u 2016 godinu, a u odnosu na ugovorenu količinu više za 12,22 odsto. U septembru je preuzeto 121.480m³ ili 16,81% više od ugovorene količine, a za 17,94% više u odnosu na preuzete količine 2016.godine- precizirala je Đonović. 

Trošak po osnovu preuzimanja vode iz sistema regionalnog vodovoda za analizirana tri mjeseca iznosi 359.371 eura i u odnosu na trošak iz istog perioda prošle godine bilježi rast od 86,59 odsto. Na kraju  trećeg kvartala  ispunjeno je 97,47 odsto ugovora sa JP Regionalni vodovod.

Za devet mjeseci tekuće godine fakturisano je za 11,67 odsto  više utrošene vode u odnosu na isti period prošle godine. Kod potrošača iz kategorije domaćinstva taj rast je na nivou od 12,37 odsto, a kod privrede 9,21 odsto.       

-I pored evidentnih problema u naplati potraživanja, zbog slabe platežne moći potrošača i poremećenih prioriteta u izmirivanju obaveza, Vodovod je naplatio 6,84 odsto više u odnosu na 2016.godinu. Stepen naplate potraživanja je na nivou od 89 odsto. Kroz analizu finansijskih indikatora, takođe, se može potvrditi pozitivno poslovanje društva.  Koeficijenti ekonomičnosti ukazuju da su svi rashodi pokriveni ostvarenim prihodima, kao i  da je Vodovod ostvario dovoljno finansijskih sredstava za pokriće finansijskih rashoda. Analiza pokazatelja likvidnosti ukazuje na to da društvo u  u nijednom segmentu poslovanja nije bilo likvidno ugroženo. Indikatori koji se odnose na kvalitet pružanja usluga Vodovoda su takođe na zadovoljavajućem nivou. Indikator koje se odnosi na žalbe od strane korisnika naših usluga je u stalnom padu, iz čega se može zaključiti da Vodovod konstatno radi na poboljašanju pružanja svojih usluga- konstatovala je Đonović.

Istakla je da Vodovod održava stabilne finansije i pozitivan trend poslovanja definisanom strategijom kroz racionalizaciju troškova, povećanjem produktivnosti i efikasnosti, kao i adekvatnim organizacionim odlukama. 

-Cilj menadžmenta je svakako ostvarenje dobiti i akumuliranje sredstva na računu ali i efikasno održavanje distributivne mreže, podrška razvoju investicija, razvoj komunalne infrastrukture, a sve u cilju što većeg nivoa zadovoljstva korisnika naših usluga- zaključila je Đonović.   

foto: barinfo.me

 

Portal Analitika