Društvo

Savjet RTCG neće biti raspušten

Ukoliko Administrativni odbor Skupštine do narednog mjeseca donese odluku o razrješenju tri člana Savjeta Radio Televizije Crne Gore, jer su povrijedili Zakon o sprečavanju korupcije, to tijelo se neće raspustiti, već će na njihovo mjesto doći troje novih ljudi – nezvanično saznaje Pobjeda.
Savjet RTCG neće biti raspušten
Portal AnalitikaIzvor

Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je u utorak da su utvrdili da u postupanju tri člana Savjeta RTCG postoje elementi kršenja odredbi zakona – Ivan Mitrović, Goran Đurović i Nikola Vukčević, dok je postupanje suprotno zakonu u toku vršenja javne funkcije utvrđeno i za jednog člana Savjeta Agencije za elektronske medije - Darko Ivanović.

Sredinom prošlog mjeseca Administrativni odbor Skupštine dobio je predstavke od anonimnih osoba koje su se odnosile na potencijalnu sumnju da su članovi ovih tijela u sukobu interesa. U članu 46. Zakona o javnim radio-difuznim emiterima piše da „ukoliko, zbog prestanka mandata pojedinih članova, broj članova Savjeta bude manji od sedam, Savjet ne može pravosnažno da radi i odlučuje“.

Nezvaničan izvor Pobjede kazao je da se Savjet kao tijelo koje ima jake ingerencije, ne može raspustiti „tek tako“ zato što je nekoliko osoba povrijedilo zakon. On napominje da je mandat člana Savjeta ustavna kategorija.

- Mandati ostalih članova, koji su izabrani na zakonit način i koji nijesu prekršili nijednu odredbu zakona, se ne prekidaju zbog onih koji postupaju suprotno tome. Zaknodavac nije prepoznao raspuštanje Savjeta, već je samo propisao da to tijelo ne može pravosnažno da radi i odlučuje do izbora novih članova, što može trajati najviše tri mjeseca – pojasnio je ovaj izvor.

U Zakonu piše da će Skupština razriješiti Savjet samo ukoliko se ne sastaju duže od pola godine bez opravdanog razloga, ne izvrše obaveze propisane članom 22 i ne objave finansijski izvještaj za prethodnu godinu i izvještaj revizora na sajtu RTCG.

Administrativni odbor bi početkom narednog mjeseca trebalo da obavijesti Agenciju za sprečavanje korupcije na koji način će kazniti, odnosno da li će razriješiti članove koji su prekršili zakon.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika