Abiznis

Iza kulisa Zakona o planiranju: Zašto se opoziciona beranska vlast ne buni?

Jedna od poenti cijele priče je ko će kontrolisati oblast privremenih objekata: kioska, bašta lokala, diskoteka, plažnih barova, kafića, malih ugostiteljskih objekata i svih onih privremenih maloprodajnih objekata u kome se tokom trajanja sezone obrće značajna količina novca.
Iza kulisa Zakona o planiranju: Zašto se opoziciona beranska vlast ne buni?
Portal AnalitikaIzvor

Skupština Crne Gore nije raspravljala o kontroverznom Prijedlogu zakona o planiranju i izgradnji zbog velikog broja amandmana podnijetih na ovaj propis, ali  i zbog “tihog” protivljenja koalicije albanskih partija. 

Prijethodno, opozicione partije koje drže vlast u primorskim opštinama, žestoko su kritikovale ovaj propis tvrdeći da se toliko centralizuje oblast planiranja prostora i izgradnje, da se opštine svode na nivo mjesnih zajednica.

Šta se ustvari krije iza cijele priče?

Iako  u saopštenjima i pozicije i opozicije to nigdje ne piše, jedna od poenti cijele priče je ko će kontrolisati oblast privremenih objekata: kioska, bašti lokala, diskoteka, plažnih barova, kafića, malih ugostiteljskih objekata i svih onih privremenih maloprodajnih objekata u kome se tokom trajanja sezone obrće značajna količina novca.  

Nije bez značaja da li će plan, dozvole i potrebnu tehničku dokumentaciju izdavati Ministarstvo održivog razvoja ili opštine. Odnosno, ko će kontrolisati i samim tim imati naklonost privatnog sektora.

U Prijedlogu zakona piše da se privremeni objekti postavljaju se odnosno grade u skladu sa petogodišnjim Programom koga donosi Ministarstvo, na predlog lokalne samouprave i dodaje: “Ministarstvo može donijeti Program i za jedinicu lokalne samouprave pojedinačno, odnosno za područje morskog dobra i nacionalnih parkova”.

Zakonom, dakle, svu tu oblast reguliše Ministarstvo i ono se za sve pita.

Zašto se opoziciona beranska vlast ne buni?

Da je prethodni zaključak  istina, svjedoči podatak da se, recimo, beranska vlast sa najtvrđim opozicionarima  na čelu, nije otvoreno bunila zbog navedenog zakona. Razlog je više nego jasan – u Beranama nema mnogo privremenih objekata, pa nema ni novca od te opštinske usluge, ali nema ni “činjenja” privatnicima.

Tačna je opoziciona tvrdnja da se shodno novom propisu, potpuno centralizuje sistem gradnje uvođenjem Centralnog registra građanja.

Tačna je i tvrdnja Ministarstva održivog razvoja i turizma da će se novim propisom pojednostaviti i pojeftiniti sve procedure i da će umjesto pet-šest glomaznih inspekcija postojati samo jedna – građevinsko urbanistička inspekcija. I da predstavlja podsticaj opštinama da donesu najvažnija planska dokumenta.  

I na kraju, shodno ovom Zakonu se vrši legalizacija neformalnih objekata kojih prema nezvaničnim procjenama ima oko 100.000.

Predlog propisa je trenutno na doradi i očigledno je da će se žestoka bitka voditi ko će kontrolisati privatni sektor primorja. Dakle, u pitanju je novac...

P.Z.

 

Portal Analitika