Zanimljivosti

Druga "Noć sova" sjutra u Podgorici

Druga "Noć sova" u Podgorici održaće se u petak 29. septembra, s početkom u 19 časova, saopštili su organizatori Portalu Analitika.
Druga "Noć sova" sjutra u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od prethodnog popisa ptića male ušare, ovaj put tražimo kukumavke. Mjesto sastajanja učesnika je u blizini ruševina antičkog grada Duklje, gde će nakon predavanja, učesnici biti podjeljeni u grupe, koje će voditi ornitolozi. Potraga za kukumavkama će trajati od 20 do 22 sata, nakon čega ćemo predstaviti konačne rezultati popisa te večeri.

Molimo sve zainteresovane da nam se prijave putem e-mail: jovana.janjusevic@czip.me ili putem telefona 069/812-137, obzirom da je broj učesnika limitiran i uključuje dolazak i povratak sopstvenim vozilom.  

Druga podgorička Noć sova realizuje se u okviru Dana evropske baštine, inicijative Savjeta Evrope i Evropske komisije, koju u Crnoj Gori sprovodi Ministarstvo kulture. Noć sova jedno je od 30 događaja koji se realizuju u 12 opština, a CZIP ga sprovodi u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica i Sekretarijatom za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.

Kako je ovogodišnja tema kulturna i prirodna baština tako smo se odlučili da približimo građanima, bića sa kojima dijelimo životni prostor, a da toga nismo ni svjesni. Takav je slučaj sa kukumavkom (Athene noctua), urbanom i prigradskom grabljivicom, koja pretežno gnijezdi u naseljima: u rupama na krovovima zgrada, kuća i dimnjaka.

Latinski naziv ove vrste sove preuzet je iz grčke mitologije, prema kojoj je bila simbol mudrosti i zaštitni znak boginje Atine (u rimskoj mitologiji boginja Minerva). Upravo ta simbolika bila je odlučujuća za izbor Duklje kao našeg istraživačkog polazišta obzirom da datira iz istog perioda kada je kukumavka postala nešto više od obične sove sa kojom dijelimo potkrovlje.

Riječ je o jednoj od najugroženijih vrsta u zapadnoj i centralnoj Evropi, a zbog intenzivne urbanizacije i trovanja pesticidima, postaje sve rjeđa i u južnim i istočnim djelovima kontinenta. Brojnost populacije ove vrste u Podgorici je nepoznat, a njen egzaktan popis vrši se na proljeće iako se mužjaci teritorijalno oglašavaju tokom cijele godine. Upravo iz tog razloga CZIP je započeo prikupljanje podataka o ovoj vrsti obzirom da je kukumavka izuzetno dobar pokazatelji očuvane životne sredine.

Portal Analitika