Abiznis

Održana konferencija „Razvoj koncepta – Single window”

U organizaciji Uprave carina danas, 25.septembra u prostorijama EU Info centra održana je konferencija na kojoj je predstavljen koncept „Single Window”, odnosno koncept „jednog prozora”. Konferenciji su, pored predstavnika Uprave carina, prisustvovali i predstavnici Ministarstava ekonomije, finansija, javne uprave, saobraćaja, poljoprivrede, kao i predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Agencije za ljekove i medicinska sredstva. Kao gosti, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i Grupacije Svjetske Banke.
Održana konferencija „Razvoj koncepta – Single window”
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Uprave carina, Vladan Joković istakao je da je cilj konferencije da se organi uključeni u procedure carinjenja robe upoznaju sa obavezama koje im predstoje u implementaciji mjera trgovinskih olakšica, kao ključnog  faktora za integraciju Crne Gore,  ne samo u region, nego i šire, Evropu i svijet.

Konstatovao je da su  privrednici koji učestvuju u međunarodnoj trgovini, danas u obavezi da pripreme i podnesu veliki broj dokumenata, koje zahtijevaju različiti državni organi, carina, veterinarska i fitosanitarna inspekcija, a vrlo često, radi ispunjenja prethodnih uslova, i veliki broj ministarstava nadležnih za izdavanje potrebnih dozvola.   

„Implementacijom koncepta „jednog prozora“  biće omogućeno da se podaci potrebni za carinjenje robe podnesu elektronski i to samo jednom, što će poslovnoj zajednici smanjiti vrijeme i troškove potrebne za okončanje procedura za carinjenje robe. Istovremeno se i na strani države ostvaruju benefiti u vidu efikasnijeg angažovanja ljudskih resursa i povećanja naplate dažbina. Ovo je od suštinske važnosti, ako se ima u vidu da svaki ekstra dan zadržavanja robe na granici znači smanjenje obima trgovine“, naglasio je Joković.

Generalni direktor Ministarstva ekonomije, Goran Šćepanović istakao je da je Crna Gora, kao članica Svjetske trgovinske organizacije, u obavještenju Sekretarijatu ove organizacije, kao indikativni datum za primjenu ovog koncepta,  odredila 2024. godinu. Svjesni činjenice da su za implementaciju ove obaveze neophodna značajna finansijska sredstva, Nacionalni komitet za trgovinske olakšice, koji je formiran u maju 2015.godine, aktivno radi na identifikovanju programa donatorske podrške za realizaciju prioritetnih aktivnosti, naglasio je Šćepanović.

Violana Konor-Lency, menadžerka Grupacije Svjetske Banke, kao glavnog donatora u implementaciji mjera trgovinskih olakšica, govorila je o značaju analize propisa i poslovnih procesa, ali i rizika, što je sveukupno potrebno sagledati kada je riječ o ovom kontekstu.

Vesna Daković, direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove govorila je o specifičnostima koje imaju SPS robe  prilikom kontrole na granici, kao i izazovima koje ovakve specifičnosti predstavljaju za implementaciju „single window“. Istakla je da su jasni benefiti uspostavljanja UBH kao jednog nadležnog organa, čime su obezbjeđeni preduslovi za upravljanja ovim kompleksnim oblastima uz očekivano efikasnije iskorišćavanje sredstava za kontrolu, unaprijeđivanje informisanja o direktnom i indirektnom riziku u lancu snabdijevanja.

Pomoćnica direktora u Upravi carina, Snežana Vučković, govoreći o benefitima primjene koncepta „jednog prozora“ za državne organe, izmedju ostalog, istakla je njegov uticaj na unapređenje protoka bezbjedne pošiljke. Implementacijom sistema analize rizika kod svih učesnika u carinjenju omogućiće se da, sa aspekta svih zakonskih zahtjeva, pošiljka bude tretirana kao sigurna i brzo prođe sve granične procedure.

Kao glavne benefite koncepta na strani poslovne zajednice, potpredsjednica Privredne Komore, Ljiljana Filipović  je istakla da će se konceptom postići, pored značajnog smanjenja troškova i vremena potrebnog za carinjenje robe, i  veća transparentnost u radu državnih organa, kao i blagovremenost i potpunost informacija potrebnih za uspješno planiranje poslovnih aktivnosti. Naravno, poslovna zajednica treba i da razumije šta su realne mogućnosti države.

Olakšavanje trgovine pojednostavljenjem procedura je jedan od glavnih ciljeva i Dodatnog Protokola 5 kojeg su CEFTA države potpisale u maju ove godine sa ciljem povećanja obima trgovine u regionu.

Čvrsto opredjeljene CEFTA država da harmonizuju, standardizuju i pojednostave procedure na granici, prepoznato je i od učesnika Berlinskog procesa koji su dali političku podršku Protokolu.

Protokol  će se primjenjivati na pošiljke koje prelaze granice CEFTA strana, na način što će podaci o pošiljkama biti dostupni uvoznoj CEFTA strani  prije nego pošiljka predje granicu, ćime će se, primjenom prethodne analize rizika, stvoriti uslovi da pošiljka sa mnogo manje zadržavanja nego što je danas stigne na odredište. Tehničku implementaciju Protokola, kao početne aktivnosti ka uspostavljanju koncepta „jednog prozora“, predstavio je Vladimir Obućina, SEED ekspert.

Danilo Minić, načelnik u UC, predstavio je internacionalna iskustva u IT rješenjima modela koncepta „Single Window“.

Prisustnima se ispred Privredne komore Crne Gore obratio i Miljan Šestović.

Svi učesnici Konferencije su se saglasili da  uspostavljanje jednog ovakvog koncepta nije lak zadatak  i zavisi od mnogo faktora među kojima su elektronska razmjena podataka  i koordinirana saradnja organa koji učestvuju u carinjenju robe ključ za uspješan proces.   

 

Portal Analitika