Politika

Demokrate: Zaustaviti narušavanje zdravlja Pljevljaka

Oblaci prašine sa odlagališta pepela i šljake kod Termoelektrane i rudničkog kopa prekrili su Pljevlja, zbog čega smo došli u situaciju da nam zdravlje zavisi od uticaja vjetra i vremenskih prilika, saopštila je članica Opštinskog odbora Demokrata tog grada Vesna Lončar.
Demokrate: Zaustaviti narušavanje zdravlja Pljevljaka
Portal AnalitikaIzvor

"Da li je moguće da se u 21. vijeku jedan narod prepušta uticajima prašine i potpuno zagađenog vazduha? Termoelektrana Pljevlja godišnje prihoduje više od sto miliona eura, a Rudnik uglja više od pedeset. Dakle, milijarde eura se iznose iz ove sredine, a ni jedan jedini cent se ne vraća Pljevljacima. Ovo je jedna ekonomska, ekološka i nadasve ljudska nepravda bezobzirnih i bahatih moćnika prema Pljevljima, koja se mora ispraviti", kazala je ona.

Lončar je naglasila da je posljednji put kada je lokalna vlast od Vlade tražila "malo čistog vazduha" uslijedila blokada računa.
"Dugo najavljivana toplifikacija svedena je na pokušaj izgradnje gradske toplane, ali nakon pada tendera ni to nije ispunjeno. Opštinski odbor Demokrata Pljevlja zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa, ispitivanje odgovornosti onih koji su propustili da preduzmu mjere i hitno usvajanje plana zaštite zdravlja građana Pljevalja. Dalje narušavanje zdravlja građana Pljevalja se mora zaustaviti. Alarmantni podaci o broju oboljelih su zaista crveni alarm da se nešto odmah preduzme", rekla je ona.

Portal Analitika